Κοσμος

Φυσικό αέριο: Μια ανακοίνωση της Gazprom εκτίναξε τις τιμές

Στα 125 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο: Η ανακοίνωση της Gazprom εκτίναξε τις τιμές © EPA/Pool

Φυσικό αέριο: Μία ανακοίνωση της εταιρείας Gazprom ανέβασε τις τιμές κατά 18,7% στην ευρωπαϊκή αγορά.

Άνοδο 18,7% καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε για «τεχνικούς λόγους» κατά 40% την ροή αερίου στον κύριο αγωγό Nordstream προς την Γερμανία. 

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς το Βερολίνο, καθώς ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μάλιστα, αμέσως μετά από την ρωσική ανακοίνωση - που συνέπεσε με το κλείσιμο για ένα τρίμηνο ενός σημαντικού τερματικού σταθμού εξαγωγής αερίου στις ΗΠΑ - οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ανέβηκαν πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh, με άνοδο πάνω από 21% και με σημαντικές συναλλαγές.

Σημαντική άνοδο κατά 2,26%, στα επίπεδα των 125 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφεται και για το πετρέλαιο τύπου Brent. 

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία θα διαθέσει δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Gazprom

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα στηρίξει με «ένεση δισεκατομμυρίων» την Gazprom Germania, πρώην θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη χρεοκοπία της και διαταραχή του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο.

Η Gazprom Germania τέθηκε υπό προσωρινό γερμανικό κρατικό έλεγχο τον Απρίλιο και αφότου ο Όμιλος Gazprom ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμμετοχή του στην εταιρεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ