Κοσμος

Η Αθήνα απαντά σε Ερντογάν: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων»

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα όσα είπε ότι «δεν υπάρχει Κυριάκος Μητσοτάκης».

Δεν έμειναν αναπάντητα από την Αθήνα τα όσα προκλητικά είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με λιτή δήλωση η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «δεν υπάρχει Κυριάκος Μητσοτάκης» μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο. Παρά τις διαφωνίες, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Τι είπε ο Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Από σήμερα για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του» δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου. 

«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία» ανέφερε επίσης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτήν τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή; Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».

Μετά την επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, ο εκνευρισμός στην Τουρκία είναι μεγάλος, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση, προχωρώντας σε συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ