Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον ΟΗΕ η σφαγή στη Μπούκα (Live)

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένο κτήριο στο Τσερνίχιβ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένο κτήριο στο Τσερνίχιβ © EPA/NATALIIA DUBROVSKA

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται για 41η ημέρα. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος περνά σε νέα φάση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 41η ημέρα. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ’ αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μιλήσει σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνεδρίαση που είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22.48 Μποροντιάνκα: Εικόνες καταστροφής και φρίκης

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια αυτής της μικρής πόλης που έχει καταστραφεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε την Τρίτη ο ασκών καθήκοντα δήμαρχου.

Η Μποροντιάνκα είναι μια πόλη, ακριβώς βορειοδυτικά του Κιέβου. Ένα ήσυχο, λιτό μέρος, όπως το περιέγραψε ένας κάτοικος στους New York Times.

22.15 Κίεβο: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης μπορούν να φύγουν μόνο πεζοί ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζή είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

21.35 Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ οι κόρες του Πούτιν

Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύουν δύο κόρες του προέδρου Βλαντιμίρ  Πούτιν της Ρωσίας, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

21.10 Reuters: ΗΠΑ και σύμμαχοι θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά Μόσχας την Τετάρτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν αύριο Τετάρτη έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

20.29 Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται στον ομαδικό τάφο της Μπούκα

Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

19.35 Πούτιν: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

18.15 Μακρόν: Θα συνεχίσω τον διάλογο με Πούτιν, ενόσω ο Ζελενσκι το κρίνει χρήσιμο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν ενόσω ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το κρίνει χρήσιμο.

17.45 Η Σλοβενία απελαύνει 33 Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» και το «σοκ» της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

16.55 Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απ' όπου μέσω βιντεοκλήσης παρουσίασε καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».

16.25 Αντόνιο Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

15.50 Ο δήμαρχος του Κιέβου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία»

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία», απηχώντας τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα να στείλει περισσότερη βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία και να διακόψει όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

15.30 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η επικεφαλής της Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των θηριωδιών που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

14.35 Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί

Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία από τον πρώτο κύκλο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

14.00 Άνοιξε και πάλι η οδική αρτηρία ανάμεσα στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ

Η οδική αρτηρία που συνδέει απευθείας την πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία με την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, ξανάνοιξε μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιατσεσλάβ Τσάους.

13.30 Εισαγγελία Γαλλίας: Ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά Γάλλων πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας γνωστοποιεί ότι ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ ανάμεσα στις 24 Φεβρουαρίου και τις 16 Μαρτίου.

13.00 Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι οι άμαχοι στη Μπούκα έγιναν σκοπίμως στόχος

Οι εικόνες που προέρχονται από τη Μπούκα «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

12.45 Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για τη σφαγή στη Μπούκα

New York Times και BBC καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τη σφαγή στη Μπούκα, αναλύοντας δορυφορικές εικόνες και βίντεο.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

12.10 Ιταλία: Απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι «αποφάσισε να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

11.45 Στο Κίεβο μεταβαίνουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ

Στο Κίεβο μεταβαίνουν αυτή την εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανάρτηση του Επικεφαλής Εκπροσώπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

11.30 Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

11.00 Δεν βλέπει συνάντηση με Πούτιν ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για την χώρα του, αν και η πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών είναι πλέον δοκιμασία.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση παραδέχθηκε ότι το πιθανό είναι ο ίδιος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην έχουν προσωπική συνάντηση.

Το θέμα δεν είναι αν θα διεξαχθούν ή όχι διαπραγματεύσεις, το θέμα είναι πόσο ισχυρός θα είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι σφαγές στην πόλη Μπούκα έδειξαν ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» αφορά περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία, είπε.

10.35 Τα μέλη ομάδας του Ερυθρού Σταυρού αφέθηκαν ελεύθερα

Τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «αφέθηκαν ελεύθερα», αφού προηγουμένως τα είχαν σταματήσει ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και κρατήθηκαν στην κοντινή πόλη Μάνχους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και εστάλησαν στην Ζαπορίζια», ανέφερε η Ιρίνα Βερεστσούκ.

10.00 Η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε αργά χθες ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

09.30 Το Facebook περιόρισε τις αναρτήσεις για τις σφαγές στη Μπούκα

Facebook και Instagram περιόρισαν για λίγο τη χρήση hashtags που σχετίζονται με το θάνατο αμάχων στη βόρεια Ουκρανία, όπου εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων μετά τις θηριωδίες των Ρώσων στη Μπούκα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta Άντι Στόουν δήλωσε ότι αυτοματοποιημένα συστήματα που ανιχνεύουν για εικόνες βίας στο Faceboοk και στο Instagram, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία, είναι υπεύθυνα για τη μη δημοσίευση των σχετικών hashtags (#bucha, #buchamassacre).

09.00 Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές στο βορρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές - κλειδιά στα βόρεια εδάφη της χώρας, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να υποχωρήσει από την πόλη Τσερνίχιβ και βόρεια της πρωτεύουσας Κιέβου, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένες από τις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν, αλλά θα μειωθούν καθώς οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Πολλές από τις ρωσικές μονάδες είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό επανεξοπλισμό προτού επανατοποθετηθούν για επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.

08.34 Η Ιαπωνία υποδέχθηκε 20 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ιαπωνία - που διστάζει να δεχθεί ξένους - υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες που γλίτωσαν από τον πόλεμο και οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο με ιαπωνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι πρόσφυγες αυτοί - ηλικίας 6 έως 66 ετών, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες - είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασαν στο Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στη Βαρσοβία.

08.00 ΒΒC: Το Σλοβιάνσκ είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας

Τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζουν επίθεση κατά της ανατολικής πόλης Σλοβιάνσκ.

«Οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούν από το Ιζιούμ για την κατάληψη του Σλοβιάνσκ θα αποδειχθούν πιθανότατα η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

xartis-polemos.jpg

07.24 Η Ρωσία απειλεί να ανταποδώσει τις απελάσεις των διπλωματών της

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές κυβερνήσεις.

07.20 Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιτρέπει στο εξής να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

07.13 Αναμένεται κορύφωση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα (4/4).

«Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη», είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. «Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

07.10 Έκτακτη ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούκα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ