Κοσμος

Ουκρανία: Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για τη σφαγή στη Μπούκα

Οι αναλύσεις των New York Times και BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη Μπούκα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη Μπούκα © EPA/ATEF SAFADI

Ουκρανία: New York Times και BBC καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τη σφαγή στη Μπούκα.

Μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην πόλη Μπούκα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε τον ουκρανικό λαό πως επιθυμεί να πραγματοποιηθεί έρευνα που να αποδεικνύει τα «εγκλήματα πολέμου» στην πόλη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών. Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου. Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες αυτές, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Σε ανάρτησή του στο Telegram την Κυριακή, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους, αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν εντελώς από τη Μπούκα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

Σφαγή στη Μπούκα: Δορυφορικές εικόνες καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας

Επιχειρώντας να αντικρούσουν το επιχείρημα της Ρωσίας, οι New York Times προχώρησαν σε ανάλυση βίντεο και δορυφορικών εικόνων της περιοχής. Από την ανάλυσή τους φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο η Μπούκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους NYT, βίντεο που γυρίστηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Yablonska. Επίσης δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από τα πτώματα βρίσκονταν στον δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία κατέλαβε την πόλη.

Για να επιβεβαιώσει πότε εμφανίστηκαν τα πτώματα και πότε πιθανότατα σκοτώθηκαν οι άμαχοι, η ομάδα Visual Investigations των NYT διεξήγαγε μια ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, πριν και μετά. Οι εικόνες δείχνουν σκοτεινά αντικείμενα μεγέθους παρόμοιου με του ανθρώπινου σώματος να διακρίνονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου. Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ίδιες θέσεις, στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανάκτηση της Μπούκα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτή τη θέση για πάνω από τρεις εβδομάδες.

© Maxar Technologies
© Maxar Technologies

NYT: Οι νεκροί στη Μπούκα ήταν για εβδομάδες στους δρόμους
NYT: Οι νεκροί στη Μπούκα ήταν για εβδομάδες στους δρόμους © Maxar Technologies

Οι θηριωδίες στη Μπούκα, τα fake news της Ρωσίας και η ανάλυση του BBC

Από την πλευρά του το BBC προβαίνει σε μια διεξοδική ανάλυση των ισχυρισμών της Μόσχας περί ουκρανικής προβοκάτσιας, καταρρίπτοντάς τους έναν προς έναν.

Μετά την αποχώρηση των Ρώσων, πλάνα που τραβήχτηκαν από ένα αυτοκίνητο καθώς περνούσε μέσα από την πόλη, έδειχναν πτώματα σε κάθε πλευρά του δρόμου.

Λογαριασμοί στα social media κυκλοφόρησαν στη συνέχεια μια εκδοχή του επίμαχου βίντεο σε αργή κίνηση, υποστηρίζοντας πως το χέρι ενός από τα πτώματα κουνήθηκε. Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά ανήρτησε το βίντεο στο Twitter, με τη λεζάντα «σκηνοθετημένο βίντεο που δείχνει ψεύτικα πτώματα στην πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο».

Η ποιότητα του βίντεο δεν είναι καλή, αλλά σε μία πιο προσεκτική ανάλυσή του φάνηκε ότι αυτό που υποστηρίζεται ότι είναι ένα χέρι που κουνιέται, είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι στην κάτω δεξιά γωνία του παρμπρίζ του οχήματος.

Ένας άλλος ρωσικός ισχυρισμός επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό πλάνο. Το αυτοκίνητο προσπερνά ένα άλλο πτώμα, που βρίσκεται δίπλα σε ένα πεζοδρόμιο. Καθώς συνεχίζει, το πτώμα φαίνεται για λίγο στον δεξιό καθρέφτη. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι το πτώμα «στέκεται όρθιο».

© BBC
© BBC

 

Ωστόσο, μια εκδοχή του βίντεο σε αργή κίνηση δείχνει ότι ο καθρέφτης παραμορφώνει ξεκάθαρα την αντανάκλαση του πτώματος καθώς και των κατοικιών στο βάθος. Το BBC συνέκρινε τις δύο σορούς από το βίντεο από τη Μπούκα, το οποίο αναρτήθηκε στις 2 Απριλίου, με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των πρακτορείων Getty Images και AFP στις 3 Απριλίου.

© BBC
© BBC

© BBC
© BBC

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε στο Twitter ότι «είναι ανησυχητικό που όλα τα πτώματα, τις εικόνες των οποίων δημοσίευσε το καθεστώς του Κιέβου, δεν παρουσιάζουν νεκρική ακαμψία μετά από τουλάχιστον τέσσερις ημέρες».

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι αποχώρησαν από την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαρτίου. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έφυγαν στις 30 Μαρτίου.

Η νεκρική ακαμψία εμφανίζεται λίγες ώρες μετά τον θάνατο, αλλά ιατροδικαστής, που έχει μετάσχει σε έρευνες για εγκλήματα πολέμου, είπε στο BBC ότι τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο η νεκρική ακαμψία «έχει συνήθως υποχωρήσει».

Τέλος το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι όσο η Μπούκα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του «ούτε ένας ντόπιος δεν υπέστη βίαιη ενέργεια», ισχυρισμό που αντικρούουν, ωστόσο, μαρτυρίες κατοίκων.

Με πληροφορίες από New York Times, BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ