Κοσμος

Ο Ζελένσκι στην Μπούκα: Θέλουμε να δουν όλοι τι έκανε ο ρωσικός στρατός

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ζελένσκι στη Μπούκα
Ο Ζελένσκι στη Μπούκα © EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ουκρανία - Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στην Μπούκα: Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τι έκανε ο ρωσικός στρατός.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στην Μπούκα και δήλωσε ότι η Ουκρανία θέλει «να δείξει στον κόσμο τι συνέβη εδώ». Συνοδευόμενος από στρατιωτικούς και φορώντας στρατιωτικό αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πήγε στην πόλη όπου έγινε μαζική σφαγή εκατοντάδων αμάχων.

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με κατοίκους και είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η πόλη, η οποία κατελήφθη από τους Ρώσους στις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεώρησε τον δρόμο όπου στήθηκε η ρωσική ενέδρα και μίλησε με κατοίκους της περιοχής, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ», είπε, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι συνέβη εδώ, τι έκανε ο ρωσικός στρατός».

❗️Zelensky during a visit to the liberated Bucha.

Στόχος του Ζελένσκι είναι να δώσει δημοσιότητα στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Ήδη, έχει κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για γενοκτονία κατά του ουκρανικού στρατού και η διεθνής κοινότητα ζητά τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.
 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούκα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούκα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούκα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούκα

Ουκρανία: «Τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και δείχνουν την ανάγκη επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν χθες, Κυριακή, ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, αφότου εικόνες από την Μπούκα έδειχναν πτώματα πολιτών να κείτονται στο έδαφος, καθώς και αυτοσχέδιους τάφους.

«Οι φρικαλεότητες που είδαμε στην Μπούκα είναι μόνο "η κορυφή του παγόβουνου" των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός», υποστήριξε ο Κουλέμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πολωνία με τη βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά πλέον. Απαιτώ πιο σοβαρές κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, αυτή είναι η έκκληση των θυμάτων βιασμών και εκτελέσεων. Αν έχετε αμφιβολίες για τις κυρώσεις, πηγαίνετε στην Μπούτσα πρώτα», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ουκρανία - Σφαγή στην Μπούκα: Αντιδράσεις από το εξωτερικό 

Το κομμάτι των κυρώσεων, συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις εικόνες που ήρθαν στο φως από τη σφαγή στην Μπούκα. Τις επόμενες ημέρες 40 ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Δεν θα το ανεχτούμε άλλο αυτό», τόνισε.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έχει ήδη κοινοποιηθεί στον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Νετσάγιεφ και οι εν λόγω διπλωμάτες έχουν πέντε ημέρες προθεσμία προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα, 30 Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει η Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών θα απελαθούν τριάντα Ρώσοι που έχουν διπλωματικό καθεστώς.

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις ζητά ο Μακρόν μετά τη σφαγή στη Μπούκα (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ