Κοσμος

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις ζητά ο Μακρόν μετά τη σφαγή στη Μπούκα

Όλες οι εξελίξεις από την 40η ημέρα της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης © EPA/ATEF SAFADI

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή στη Μπούκα. Ο Μακρόν ζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εικόνες από την Μπούκα να προκαλούν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτιμά ότι μπορεί να έρθουν στο φως και άλλες «φρικαλεότητες» και να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.

Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη της Οδησσού, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις μάχες, τους βομβαρδισμούς και τις περιοχές που έχουν υποχωρήσει οι Ρώσοι:

Χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία © Twitter/DefenceHQ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22.48  Η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση των διπλωμάτων της από τη Γαλλία (Interfax)

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολλούς Ρώσους που είναι μέλη του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αντιπροσωπείας στη χώρα αυτή, απηχώντας παρόμοια απόφαση που έλαβε η Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

22.30 Το Κίεβο καταγγέλλει «απάνθρωπη μεταχείριση» Ουκρανών στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό

Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα ανέφεραν την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

22.15  Η βρετανίδα ΥΠΕΞ λέει με σιγουριά ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι είναι «ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους στην Ουκρανία.

Χθες Κυριακή, το Reuters εξασφάλισε εικόνες από πτώματα στην πόλη Μπούτσα. Σε ένα στιγμιότυπο διακρίνεται ένας νεκρός στην άκρη του δρόμου, με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα και ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Ο αντιδήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε ότι 50 κάτοικοι εκτελέστηκαν από ρώσους στρατιώτες.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις σκηνές στην Μπούτσα, τη σφαγή, τα ξεκάθαρα στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα, τη στοχοθέτηση αθώων πολιτών. Είναι ξεκάθαρο ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου», είπε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πολωνία. «Όσον αφορά το ζήτημα της γενοκτονίας, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθούν τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

21.56 Ουκρανία: 3.376 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 3.376 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

21.11 Η Γαλλία απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες

Το Παρίσι σημειώνει ότι οι «ενέργειες τους είναι αντίθετες με τα συμφέροντα ασφαλείας μας». Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνολικά 40 άτομα.

20.35 Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερη από την Μπούκα

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι η Μποροντιάνκα είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τη ρωσική εισβολή στην περιφέρεια του Κιέβου.

Τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Μποροντιάνκα, 23 χλμ δυτικά της Μπούκα, θα είναι  μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

20.01 Αμερικανός αξιωματούχος: Τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων μεταφέρονται στη Λευκορωσία

Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται επίσημα γύρω από το Κίεβο μεταφέρονται τώρα βόρεια στη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα στρατεύματα επανατοποθετούνται, ανεφοδιάζονται και ίσως ενισχύονται με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό προτού σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να συνεχίσουν τις μάχες.

19.45 Μαριούπολη: Παγιδευμένοι παραμένουν 130.000 κάτοικοι

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι περίπου 130.000 κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι «τα πάντα» έχουν καταστραφεί στην πόλη - συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοτικών λεωφορείων της πόλης.

19.10 Την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά το Λονδίνο

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να ανασταλεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας μετά την ανακάλυψη πτωμάτων και ομαδικών τάφων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

«Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για ομαδικούς τάφους και αποτρόπαιες σφαγές στην Μπούτσα, η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε στο Twitter. «Η συμμετοχή της Ρωσία πρέπει να ανασταλεί», είπε.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία για να ζητήσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο της. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη δείξει ότι λαμβάνει στα σοβαρά την διπλωματία. Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», είπε η Τρας.

18.30 ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ρωσικών δυνάμεων έχουν αποσυρθεί από την περιοχή του Κιέβου

Η Ρωσία έχει απομακρύνει περίπου τα δύο τρία των στρατευμάτων της από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, με πολλά από αυτά να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας.

18.00 Εγκληματία πολέμου χαρακτήρισε τον Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μια δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά τα γεγονότα στην Μπούκα. Παράλληλα, προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η συνέχεια ΕΔΩ

17.55 Προειδοποίηση του δημάρχου Κλίτσκο να μην επιστρέψουν ακόμη οι κάτοικοι στο Κίεβο

Οι κάτοικοι του Κιέβου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές θα πρέπει να περιμένουν αρκετές ακόμη ημέρες πριν επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. «Πρώτον, υπάρχει επί του παρόντος συνεχής απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιφέρεια του Κιέβου. Δεύτερον, σε ορισμένες πόλεις κοντά στο Κίεβο, είναι πιθανόν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής να έχουν αφήσει νάρκες ξηράς, υπάρχουν (πιθανόν) πολλά πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί» δήλωσε ο Κλίτσκο.

17.32 Το 90% της πολιορκούμενης Μαριούπολης έχει καταστραφεί, δηλώνει ο δήμαρχός

Η πολιορκούμενη πόλη λιμάνι Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό "90%" και το "40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές", ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

"Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι "σχεδόν 130.000 κάτοικοι" παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

17.10 Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρέσβη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκεμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τον Ρώσο πρέσβη να αποχωρήσει από το Βίλνιους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Λιθουανός πρέσβης στην Ουκρανία επιστρέφει στο Κίεβο.

16.31 ΕΕ και Ουκρανία θα ερευνήσουν από κοινού φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για να ερευνήσει φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά από σοκαριστικές εικόνες που εμφανίστηκαν από την πόλη Μπούκα μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

16.00 Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κατάφερε να φθάσει στη Μαριούπολη εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας

Μια ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στην πολιορκημένη Μαριούπολη για να απομακρύνει αμάχους, δήλωσε εκπρόσωπος επικαλούμενος τις συνθήκες ασφαλείας.

«Εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα μας δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στη Μαριούπολη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζέισον Στρατσιούζο σε σχόλιά του τα οποία έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Ρόιτερς. Προηγούμενες απόπειρες του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες δεν είχαν επιτυχία.

15.30 Bloomberg: Η φρίκη της Μπούκα ωθεί την Ευρώπη προς νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για πρόσθετες κυρώσεις για να τιμωρηθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, καθώς καταδίκασε τις φερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούκα.

15.15 Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών μπορεί να αναστείλει μια χώρα από το συμβούλιο επειδή διαπράττει επίμονες, κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ένταξής της. 

14.30 Ουκρανία: Πάνω από 4,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

14.00 Καμία πόλη υπό ρωσική κατοχή στην περιφέρεια Σούμι, λένε οι Ουκρανοί

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον υπό την κατοχή τους πόλεις ή χωριά στην περιφέρεια Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, και έχουν ως επί το πλείστον αποσυρθεί από την περιοχή, δήλωσε o κυβερνήτης της περιφέρειας.

Σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι διευκρίνισε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει αρκετό εξοπλισμό στην περιφέρεια Σούμι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

13.30 Θαλαμηγός κρατείται στην Μαγιόρκα - Υποψίες ότι ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Οι ισπανικές αρχές κρατούν στην Μαγιόρκα θαλαμηγό που, κατά τις υποψίες, ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη, σύμφωνα με ισπανική αστυνομική πηγή.

Οι αρχές της Ισπανίας έχουν προχωρήσει στην κράτηση και άλλων σουπεργιότ για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε Ρώσους κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

13.00 Λαβρόφ: Σκηνοθετημένο σκηνικό στη Μπούκα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούκα είναι μια «ψευδής επίθεση» με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

12.02 Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά τη σφαγή στη Μπούκα

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πολωνίας είναι οι πρώτοι ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μιλούν για γενοκτονία μετά την σφαγή της πόλης Μπούκα

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη επίθεση» του Βλαντίμιρ Πούτιν, που «έφερε και πάλι τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης».

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «τη γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούκα.

11.35 Μακρόν: Χρειάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούκα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούκα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε.

10.30 Σφαγή στη Μπούκα - 340 νεκροί έχουν εντοπιστεί ως τώρα

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

10.00 ΥΠΕΞ για Μπούκα: Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν

Την απερίφραστη καταδίκη του για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών αμάχων πολιτών στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Τέλος, καλεί για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων.

09.30 Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις θηριωδίες στην Μπούκα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

09.00 Ζελένκσι στα Grammy: Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα αντί για σμόκιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy, το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας από όσους την παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορείτε».

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το ακριβώς αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος εμφανίστηκε στο βίντεο φορώντας το γνωστό χακί μπλουζάκι.

08.35 Μπούκα: δορυφορικές εικόνες δείχνουν ομαδικό τάφο 14 μέτρων

Διεθνής είναι η κατακραυγή για την θηριωδία των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, που άφησαν εκατοντάδες αμάχους νεκρούς στο πέρασμά τους.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

08.15 Η πόλη Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούκα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

08.00 Ζελένσκι: Θα έρθουν και νέες φρικαλεότητες στο φως

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ