Trending Now

Σε κάθε ερώτηση η απάντηση είναι Bucha / Σκρολάροντας στα social

17 σχόλια για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και στις άλλες πόλεις που απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
277780592_10159792855168320_1367542222522237734_n.jpg

17 σχόλια από τα social media για τις εικόνες από τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και τις άλλες ουκρανικές πόλεις

1) Κανονικά θα έφτανε αυτό. Για σχόλιο. Όμως όχι.
Χρειάζεται να φωνάξουμε, να αντιδράσουμε, να πιέσουμε, να δούμε και να δείξουμε τι σημαίνει ρωσική εισβολή. Τι σημαίνει «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Οι εικόνες από τους πρώτους ανταποκριτές που έφτασαν στις μικρές πόλεις στα περίχωρα του Κίεβου που ήταν υπό ρωσική κατοχή, όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να οπισθοχωρούν, είναι εικόνες χωρίς λόγια.

 


2) Ένα βίντεο που μοίρασε το ουκρανικό κοινοβούλιο. Για να φτάσει παντού, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο (μιλάμε λες και είμαστε στον ΒΠΠ). Η Μπούτσα είναι μια πόλη έξω από το Κίεβο με 35.000 κατοίκους.

Πτώματα σε αποσύνθεση σκορπισμένα στους δρόμους, στις αυλές, πάνω στα ποδήλατα, τρέχοντας να φύγουν, μέσα στα σπίτια, κάτω στα υπόγεια, δεμένα πισθάγκωνα, ημίγυμνα, με ρούχα, βασανισμένα, εκτελεσμένα. Αν υπάρχουν ναζί σε αυτή την ιστορία, μόλις μάθαμε ποιοι είναι αυτοί. 

 


3) Τις φωτογραφίες τις έχει τραβήξει ο Έλληνας Γιώργος Μουτάφης.
 Άλλοι δολοφονήθηκαν όταν έφευγαν τα στρατεύματα, άλλοι απλά εκτελέστηκαν, άλλοι βασανίστηκαν πρώτα, επειδή έτυχε να είναι Ουκρανοί και να ζουν σε μια πόλη που καταλήφθηκε από τους Ρώσους.
@moutafis77


4) Τα πιο δημοφιλή χάσταγκ στον πλανήτη
#BuchaMassacre, #Bucha#putinswarcrimes#GenocideOfUkrainians, #StopPutinNow

Κάτοικος της #Bucha έδειξε το σώμα της κόρης της, που σκοτώθηκε από τους Ρώσους την πρώτη μέρα της κατοχής. 

 


5) Στο υπόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι από το αρχηγείο μιας ρωσικής μονάδας. Εκεί δολοφονήθηκαν άνθρωποι που προηγουμένως ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν. 

 


6) Αυτό το τουίτ μέσα σε λίγες ώρες έχει 25,4 χιλ. επισημάνσεις Μου αρέσει.
Ο Greg Yudin είναι Head of Political Philosophy, The Moscow School of Social and Economic Sciences (Shaninka). Τι λέει; 

Δυστυχώς, δεν με εκπλήσσουν οι θηριωδίες στην κατεχόμενη ζώνη στο Bucha. Ένα πράγμα που οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν είναι η αφήγηση που χτίστηκε στη Ρωσία για να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. Ακούγεται τόσο περίεργο στους περισσότερους παρατηρητές που ξεχνιέται πολύ εύκολα. Αλλά λειτουργεί.

Η αφήγηση που χτίστηκε εδώ και χρόνια εντός και εκτός Ρωσίας είναι ότι οι Ουκρανοί είναι ναζί. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί που αντιστέκονται είναι ναζί. Αν καλλιεργήσεις στον λαό σου και στον στρατό σου ότι οι εχθροί της Ρωσίας είναι ναζί, και πάμε να απελευθερώσουμε τους ρωσόφιλους που υποφέρουν από τους ναζί, θα συμπεριφερθούν οι ίδιοι όπως οι ναζί.

Η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας συνεπάγεται: δολοφονίες, βιασμούς, βασανισμούς, καταστροφές και λεηλασίες. 

Κάθε γενοκτονία χρειάζεται τη λογική της. Για αυτό και όσοι αναπαράγουν τη ρωσική προπαγάνδα είναι σαν να υποστηρίζουν και να δικαιολογούν τη γενοκτονία. 

 


7) Μια εικόνα-σύμβολο. Την αναπαρήγαγαν χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Γιατί τρέχοντας να ξεφύγει, μέχρι τελευταία στιγμή, η γυναίκα αυτή κρατούσε στα χέρια της το σύμβολο αυτού που πάντα ονειρευόταν ως ελεύθερο κόσμο. Για να ξεφύγει από τη μοίρα αυτής της εικόνας. Για να μπορέσει η χώρα της να επιβιώσει και να προκόψει. Αυτή η εικόνα συμβολίζει και το χρέος της Ευρώπης απέναντι στους νεκρούς στη Μπούτσα και στις άλλες μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας, απέναντι στις φρικαλεότητας που έχουμε δει και θα δούμε από εδώ και πέρα. 

Από τη χθεσινή μέρα, όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε Ουκρανοί. 

 

 


8) Εδώ βλέπουμε όσα βλέπει μέσα από το αυτοκίνητό της η Κira Rudik, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου:
→ Κάθε θάνατος, κάθε καταστροφή τεκμηριώνεται. Αυτό είναι #Bucha. Τα περίχωρα του #Kyiv. Ρώσοι σκότωναν ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και άφηναν τα πτώματα κοντά στο δρόμο. τρέμω. #StopPutinNOW

Γράφει σε επόμενο τουίτ: Επιλέγω να πάω εκεί, να μπω σε αυτό το σκοτάδι. Γιατί μια μέρα θέλω να γίνω μάρτυρας στη δίκη του. Μια δίκη της Νυρεμβέργης για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Και χιλιάδες κόσμος αναπαράγουν τα τουίτ τα δικά της, και της ουκρανικής κυβέρνησης. 

→Πυροβόλησαν σκυλιά στο #Bucha. Ακριβώς επειδή μπορούσαν. Δεν μπορώ να το επεξεργαστώ δεν μπορώ να το δεχτώ. Απλώς κατέστρεφαν οτιδήποτε ζωντανό. Απόλυτο κακό.

 

 

Και κατέστρεψαν νεκροταφεία.
Το μένος των εισβολέων εναντίον ζωντανών και νεκρών. 

 

 



9) Αυτό ακριβώς. 


Μια που λέμε Ειρήνη, σκεφτείτε, ας πούμε, η συναυλία για την Ειρήνη να ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Θυμηθείτε όλη αυτή τη φασαρία για την αφίσα, από την οποία απουσίαζαν οι λέξεις Ουκρανία και ρωσική εισβολή… Φανταστείτε να γινόταν σήμερα μια μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια για την Ειρήνη, χωρίς καμία ουκρανική σημαία, με αντικυβερνητικά και αντινατοϊκά συνθήματα. Έγινε, όμως. Μία εβδομάδα πριν.

Σήμερα είναι τηλεμαραθώνιος που διοργανώνει το Μουσικό Κουτί για τα θύματα πολέμου της Ουκρανίας. Εδώ η γλώσσα είναι ξεκάθαρη. Μας προσφέρουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά όσο μπορεί ο καθένας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

 

Αλλά πώς μπορούμε να τραγουδήσουμε μετά από τα χθεσινά; Πώς θα το διαχειριστούν στην εκπομπή; 


10) Για να χρειάζεται να το λέμε, κάτι σημαίνει. Αλλά πρέπει να το λέμε.
 


→ Tο εξώφυλλο της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας της Αριστεράς.

 


11) Πόσο εύστοχο. 

 


12) Αυτές οι εικόνες πρέπει να εκλείψουν.
Είναι πια συνθήματα βαρβαρότητας.

 


13) Ξανά εδώ. Δεν αντέχεις να κοιτάς αυτές τις φωτογραφίες. Μήπως δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να τις προβάλλουμε; Δεν σας ερχεται να χαμηλώσετε το βλέμμα μπροστά στα βασανισμένα και εκτελεσμένα πτώματα; Δεν είναι ιεροί οι νεκροί για να τους περιφέρουμε στο διαδίκτυο; Και επίσης δεν πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις εικόνες. Ούτε να τις κοιτάξουμε με αποτροπιασμό αλλά από την κλειδαρότρυπα, με τον τρόπο που κοιτάμε μερικές φορές τι εικόνες που μας σοκάρουν.

Διαβάζω σε σχόλιο, κάτω από ανάρτηση:

→ Maria Tsara Η Human Rights Watch ξεκινησε ενα hashtag το BuchaMassacre για να συγκεντρωθει ολο το υλικο, να παραδοθει στον ΟΗΕ και απο εκει στο Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο και να το δουνε οσοι περισσοτεροι γινεται. Σε αυτο το hashtag οι Ουκρανοι φιλοι μας μας ζητανε να συμμετεχουμε για να δουνε τις εικονες οσο περισσοτεροι ανθρωποι, να υπαρξει πληρης αφυπνιση. Οι Ρωσοι εχουν φτιαξει filtration camps γυρω απο τη Μαριουπολη και μεσα στη Ρωσια οπου ξεδιαλεγουν τους Ουκρανους συμφωνα με το νεο επισημο δογμα "purification" σε μολυσμενους απο τον ναζισμο και μη. Οταν οι ιδιοι οι Ουκρανοι και η HRW το ζηταει δε νομιζω πως υπαρχει τετοιο θεμα. Δυστυχως στις 24 Φεβρουαριου αλλαξαν πολλα. Κι αυτο που περιγραφεται ειναι ενα απο αυτα. Δεν γινεται να συνεχισεις φυσιολογικα τη ζωη σου οταν οι αλλοι στηνουν νεα Αουσβιτς... πρεπει κατι να κανεις, εστω το ελαχιστο που μπορεις και σου ζητανε.

 

Δεν συνηθίζονται αυτές οι εικόνες. Είναι γροθιά στο στομάχι όσο και να τις κοιτάς. Πρέπει να τις κοιτάζουμε. Πρέπει να τις δει όλος ο κόσμος. Πρέπει όλοι να δούμε τη βαρβαρότητα και να ζητήσουμε να σταματήσει. 


‼️ Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια!
 #Zhytomyr Αυτοκινητόδρομος.
 Πολίτης. Αθώες οικογένειες. Γυναίκες. Παιδιά.
 Προσπάθησαν να διαφύγουν από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της περιοχής #Kyiv .


14) Αυτό που συνέβη στη Μπούτσα, κάνει τις λέξεις ανεπαρκείς όπως σε οποιοδήποτε έγκλημα του ολοκληρωτισμού. Είναι από αυτές τις εικόνες-μαρτυρίες, που κάνουν όχι μόνο τους εκτελεστές αλλά και τους υπερασπιστές του Πούτιν συνένοχους. Που αφήνουν όσους κρατάνε ίσες αποστάσεις στην έρημο της βαρβαρότητας.

 



15) ΜΑΖΙΚΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ; (όπως σε μια άλλη εποχή, που έμοιαζε πολύ μακρινή)

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Right Watch (σε πρόχειρη μετάφραση)
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει αρκετές περιπτώσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που διαπράττουν παραβιάσεις του νόμου του πολέμου εναντίον αμάχων σε κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Κιέβου της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν μια περίπτωση επαναλαμβανόμενου βιασμού. Δύο περιπτώσεις συνοπτικής εκτέλεσης, η μία από έξι άνδρες, η άλλη ενός άνδρα. Και άλλες περιπτώσεις παράνομης βίας και απειλών κατά αμάχων μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022. Στρατιώτες εμπλέκονται επίσης σε λεηλασίες περιουσίας πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ρουχισμού και καυσόξυλων. Αυτοί που διέπραξαν αυτές τις καταχρήσεις είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

«Οι υποθέσεις που τεκμηριώσαμε ισοδυναμούν με ανείπωτη, εσκεμμένη σκληρότητα και βία κατά Ουκρανών αμάχων», δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο βιασμός, η δολοφονία και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου...»

Αν αντέχετε ας διαβάσετε τις μαρτυρίες εδώ.


Mια ιστορία από τις πολλές. Την αφηγείται ο Οlexander Scherba, επί πολλά χρόνια διπλωμάτης, πρ. πρέσβης στην Αυστρία (2014-21) και συγγραφέας του βιβλίου “Undiplomatic Thoughts” (2021)

 


16) Δεν ξέρω αν πρέπει να ασχοληθούμε με το ότι η Ρωσία αρνείται ότι έκαναν οι Ρώσοι στρατιώτες τα εγκλήματα, αλλά καταγγέλλει ότι τα έκαναν τα τάγματα Αζόφ. Διαβάζουμε όμως σχόλια σε αναρτήσεις όπως: Να περιμένουμε... Να μη βιαστούμε αν πάρουμε θέση.. Ας ακούσουμε και τις δύο πλευρές.

Απ' τη μια έχουμε ανεξάρτητους παρατηρητές, ατρόμητους δημοσιογράφους απ' όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού κόσμου και όχι μόνο να ρισκάρουν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή, καθώς και ουδέτερους οργανισμούς παγκόσμιας και τοπικής εμβέλειας που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Μαζί τους, οι μαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν τη φρίκη. 
Απ' την άλλη έχουμε ένα απολυταρχικό καθεστώς που εδώ και χρόνια, συστηματικά, φιμώνει κάθε ελεύθερη φωνή στο εσωτερικό της χώρας, κλείνει όλα τα μέσα που το αντιστρατεύονται, δολοφονεί, φυλακίζει και βασανίζει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και αντιφρονούντες οπουδήποτε στον κόσμο και απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Που λειτουργεί ως κράτος-μαφία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και που όταν οι φορείς του σου λένε καλημέρα, κοιτάς έξω απ' το παράθυρο να επιβεβαιώσεις ότι δεν είναι μεσάνυχτα. 
Αλλά όχι, ας κρατήσουμε "ανοιχτό μυαλό" και ας τα βάλουμε στη ζυγαριά ως ισοδύναμα αφηγήματα για τα εγκλήματα πολέμου που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή συστηματικά, ως κομμάτι του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας του Πούτιν.


17) Συνήθως θέλω να κλείνω τη στήλη με κάτι αν όχι ωραίο, ελπιδοφόρο και ανακουφιστικό. Τίποτα δεν μπορώ να βρω σε αυτή τη συγκυρία. Ίσως μόνο αυτό.


Kαι αυτόν. ​
 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ