Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: 10 οι νεκροί Έλληνες- Ακόμη 4 στον Σαρτανά

Οργισμένη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό του από δυνάμεις της Ρωσίας
Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό © Twitter / NEXTA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέκα (10) οι νεκροί Έλληνες σε Σαρτανά και Μπουγάζ - Νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στους 10 είναι πλέον οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ακόμη τέσσερις ομογενείς είναι νεκροί μετά τους βομβαρδισμούς στον Σαρτανά, ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη.

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες», αναφέρεται σε νέα ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τις καταδικάζει απερίφραστα και καλεί «τη Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό του από δυνάμεις της Ρωσίας
Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό © Twitter / NEXTA

Στον Σαρτανά συνολικά 6 Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ τέσσερις ομογενείς έπεσαν νεκροί στο χωριό Μπουγάζ. 

Το χωριό Σαρτανάς κοντά στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Το χωριό Σαρτανάς κοντά στη Μαριούπολη © Google Maps

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μητσοτάκης για 10 νεκρούς Έλληνες: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τις απώλειες δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί αμάχων στη Μαριούπολη

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις με θύματα αμάχους σε χωριά κοντά στη Μαριούπολη. 

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα και ο πληθυσμός της αγγίζει τις 500.000 κατοίκους. Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Νωρίτερα στην περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικο οχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη. Μεταξύ του 1948 και του 1989 η πόλη ονομαζόταν Ζντάνοβ.

Η Μαριούπολη μαζί με τα γειτονικά χωριά αποτέλεσε ξεχωριστή ελληνική διοικητική περιφέρεια από το 1810 έως το 1873. Μάλιστα, μέχρι το 1859 απαγορευόταν να εγκατασταθούν στην ελληνική περιοχή της Μαριούπολης άτομα άλλης εθνικότητας.

Σταδιακά ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε, ιδίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά και την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Γιουζόφκα. Τότε αναβαθμίστηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ενώ το λιμάνι της έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στη νότια περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά από αυτό της Οδησσού.

Αντίθετα, γνώρισε την ύφεση κατά τις περιόδους της Φεβρουαριανής Επανάστασης του 1917 και του Ρωσικού Εμφυλίου. Σήμερα, στην πόλη της Μαριούπολης το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο καθώς εκεί ζουν 150 χιλιάδες Έλληνες, ενώ στην περιφέρειά της υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων. Μέχρι σήμερα η Ομογένεια διατηρεί την ενότητά της με ενεργούς συλλόγους, κυριακάτικα σχολεία, χορωδίες και χορευτικές ομάδες, αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μαριούπολης όπου τοποθετήθηκε Ουκρανός πρύτανης ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά.

Διαβάστε τις εξελίξεις: Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς διακοπή οι μάχες στο Κίεβο - Live

? LIVE: War in Ukraine | View of Maidan square in #Kyiv, #War_in_Ukraine, after #Russian_invasion

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ