Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς διακοπή οι μάχες στο Κίεβο - Live

Χάρτες με τα σημεία των μαχών

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυροσβέστες σε βομβαρδισμένο δρόμο στο Κίεβο
Κίεβο - Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία © EPA / SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο - Αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων- Τρίτη μέρα της Ρωσικής εισβολής.

Mε σκληρές οδομαχίες μέσα στο Κίεβο ξημέρωσε η τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Παρακάτω χάρτες με την κατάσταση στο Κίεβο και την Ουκρανία:

 

 

 

 

 

? LIVE: War in Ukraine | View of Maidan square in #Kyiv, #War_in_Ukraine, after #Russian_invasion

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

01:35 Μακρόν: Tweet στα ελληνικά για τους νεκρούς Έλληνες στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του γραμμένη στα ελληνικά στο Twitter αναφέρεται στους 10 Έλληνες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία και σημειώνει «απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα». 

«Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία κοντά στη Μαριούπολη», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν. 

00:20 Ουκρανία- Φον ντερ Λάιεν: Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα βρεθούν εκτός SWIFT συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια έκτακτων ανακοινώσεων στις οποίες προχώρησε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (26/2).

«Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αφαιρεθεί από το SWIFT. Θα τους σταματήσει να λειτουργούν παγκοσμίως και θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές», τόνισε σε ανακοινώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα. «Δεσμευόμαστε ώστε αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποσυνδεθεί από το SWIFT. Ουσιαστικά θα υπάρξει εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές», είπε. 

23:00 Νέα ανάρτηση Μητσοτάκη για τους 10 νεκρούς Έλληνες στην ανατολική Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τις απώλειες δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

22:42 Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση ΕΕ για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία

Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο Κυριακή (27/2), προκειμένου να αποφασιστούν επιπλέον κυρώσεις για τη Ρωσία, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με βομβαρδισμό χωριών κυρίως στα ανατολικά της χώρας. 

22:30 Τηλεφωνική συνομιλία πάπα Φραγκίσκου- Ζελένσκι

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα έκανε γνωστό μέσω του Twitter ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πάπας εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο του για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα μας», αναφέρεται στο μήνυμα. O Ουκρανός πρόεδρος θέλησε παράλληλα να ευχαριστήσει τον ποντίφικα, πάντα μέσω του Twitter, «για τις προσευχές υπέρ της ειρήνης και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». «Ο ουκρανικός λαός νιώθει την πνευματική στήριξη της Αυτού Αγιότητος», έγραψε ο Ζελένσκι.

22:09 Στους δέκα οι Έλληνες νεκροί στην Ουκρανία 

Στους 10 είναι πλέον οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ακόμη τέσσερις ομογενείς είναι νεκροί μετά τους βομβαρδισμούς στον Σαρτανά, ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη.

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες», αναφέρεται σε νέα ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τις καταδικάζει απερίφραστα και καλεί «τη Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

21:50 ΗΠΑ και Αλβανία ζητούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία ζήτησαν να συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετήσει μια απόφαση που να ζητά «τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο» τη Δευτέρα για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η υιοθέτηση αυτής της απόφασης απαιτεί 9 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία προβλέπεται από έναν κανονισμό του ΟΗΕ και χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα άσκησης βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη.

21:20 Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποχωρεί από την Τσέλσι

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Τσέλσι στη σκια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από τα διοικητικά καθήκοντά του στην Τσέλσι και παραχωρεί την εποπτεία του κλαμπ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

«Στη διάρκεια της σχεδόν 20ετούς διοίκησής μου στην Τσέλσι, πάντα θεωρούσα τον ρόλο μου ως καθοδηγητή του συλλόγου, η δουλειά του οποίου είναι να διασφαλίζει πως θα είμαστε επιτυχημένοι όπως σήμερα, αλλά και για να χτίζουμε για το μέλλον, ενώ παράλληλα θα έχουμε θετική επίδραση στις κοινότητές μας. Πάντα έπαιρνα αποφάσεις με γνώμονα το καλό της Τσέλσι και παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Γι' αυτό και σήμερα παραχωρώ στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του κλαμπ την εποπτεία και τη φροντίδα της Τσέλσι.

» Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή είναι οι κατάλληλοι για να τρέξουν τα συμφέροντα του συλλόγου, τους παίκτες, το σταφ και τους οπαδούς».

 

 

21:00 Μπάιντεν: Η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει Ευρώπη-ΝΑΤΟ πιο κοντά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε σε δήλωση του σήμερα (26/2) ότι στόχος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ τη μεταξύ τους ενότητα.  

«Στόχος μου ευθύς εξ' αρχής ήταν να διασφαλίσω πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι ένα ζήτημα που ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει, ήταν να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα για τον ίδιο, για να μπορέσει να περάσει μέσα από αυτό. Κι αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στο δημιουργό podcast και σχολιαστή Μπράιαν Τάιλερ Κοέν.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι «η σύγκρουση αυτή φέρνει Ευρώπη και ΝΑΤΟ πιο κοντά από ποτέ. Ο Πούτιν προκαλεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επεδίωκε», είπε χαρακτηριστικά.

20:39 Ευρωπαίος διπλωμάτης: Συνομιλίες για τρίτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν ένας περαιτέρω γύρος κυρώσεων θα περιλάβει μέτρα που επηρεάζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

20:09 Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

20:00 Νέο διάγγελμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Νέο διάγγελμα απηύθυνε στον λαό της Ουκρανίας ο πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μέσω social media, θέλοντας να εμψυχώσει τους πολίτες, την ώρα που η Ρωσία έχει δώσει εντολή στα στρατεύματα για επίθεση από κάθε κατεύθυνση. 

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί, είναι γενναίοι, είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να νικήσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

 

 

19:38 Σακελλαροπούλου: Να επικρατήσει σύντομα η λογική

Στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν θύματα και ομογενών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνηση της στην τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Δίου - Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Μίλησε για «εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, η οποία ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες» και υπογράμμισε: «Ήδη θρηνούμε θύματα, υπάρχουν και θύματα ομογενείς, δυστυχώς, αλλά και θύματα από τον ουκρανικό λαό, γιατί οι άνθρωποι είναι παντού και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου σημαντική όποιον κι αν αφορά. Ειλικρινά εύχομαι, όπως φαντάζομαι όλοι μας, να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μία καλύτερη εξέλιξη σε αυτό το γεγονός, σ' αυτήν την κρίση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, όχι μόνο την Ευρώπη, δεκαετίες πίσω».

19:31 Τσίπρας: Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των έξι συμπατριωτών μας» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και τονίζει: «Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία».

19:29 Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάρτηση για τους έξι Έλληνες νεκρούς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τη θλίψη του για τους έξι νεκρούς Έλληνες στην ανατολική Ουκρανία. Οι ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στα χωριά Μπουγάς και Σαρτανά. 

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

19.20 Το Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων στην Ουκρανία 

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

19.11 Συγκέντρωση τάνκς στο Χάρκοβο

 

19:00 Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρουμανικές αεροπορικές εταιρείες

Η Ρωσία απαγόρευσε τις πτήσεις των ρουμανικών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο της «εξαιτίας μη φιλικών αποφάσεων από τις ρουμανικές αεροπορικές αρχές», ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας Rosaviatsiya.

Νωρίτερα η Ρουμανία είχε ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών ρωσικών αεροπορικών εταιριών στο ρουμανικό εναέριο χώρο, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

18:30 Πυρά σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν 73 στο Ντονέτσκ

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

18:10 Άλλοι τέσσερις Έλληνες νεκροί - Συνολικά έξι 

Άλλοι τέσσερις Έλληνες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο χωριό Μπουχάς στην ανατολική Ουκρανία.

17:49 Ουκρανία: Η Ρωσία έδωσε εντολή για επίθεση από κάθε κατεύθυνση

Η Ρωσία έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου (26/2) εντολή στις ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία να συνεχίσουν την επίθεση από κάθε κατεύθυνση, μετά την προσωρινή διακοπή της επιχείρησης των Ρώσων.

Το παραπάνω μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

17:20 Το Κίεβο επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας 

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου, αποσαφηνίζοντας μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

16:52 «Έπεσε» ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου

Ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου, του γραφείου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, kremlin.ru, "έπεσε" σήμερα, έπειτα από αναφορές περί κυβερνοεπιθέσεων εναντίον διαφόρων ιστότοπων της ρωσικής κυβέρνησης και κρατικών ΜΜΕ.

16:30 Ουκρανικό σύμβουλος: Η Ρωσία δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας. «Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων. Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους».

16:07 Δύο Έλληνες νεκροί και έξι τραυματίες

Δύο Έλληνες έπεσαν νεκροί και έξι τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο χωριό Σαρτανάς. 

Οι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο χωριό Σαρτανάς, κοντά στη Μαριούπολη. Μεταξύ των έξι Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι και ένα παιδί. Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ έκανε λόγο για την ύπαρξη τριών νεκρών Ελλήνων στον Σαρτανά, ωστόσο με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε δύο νεκρούς Έλληνες.

15.55 Τσέτσενοι πολεμούν ήδη στην Ουκρανία

Ο ηγέτης των Τσετσένων και στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, επιβεβαίωσε σήμερα την είδηση ότι «καλά εξοπλισμένες» δυνάμεις Τσετσένων πολεμούν εντός της Ουκρανίας κατά των ουκρανικών δυνάμεων.  

15.45 Ο Όρμπαν είπε ότι στηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Μιλώντας στα σύνορα Ουκρανίας-Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι υποστηρίζει τις κυρώσεις.

15.35 Τηλεφωνική επικοινωνία Μεβλούτ Τσαβούσογλου- Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε μια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Τσαβούσογλου επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

15.25 Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Ζελένσκι

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

15.10 Πολύ κοντά στο να στηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στο να στηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, νεταδίδει το Bloomberg.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν αποτιμούν τον αντίκτυπο που θα είχε μία τέτοια κίνηση στην τοπική οικονομία, ενώ τον τελικό λόγο θα έχουν τα κράτη - μέλη. Η σχετική απόφαση ομοφωνία των 27.

Μετά τη δημόσια στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας στην ιδέα αυτή και με την Κύπρο να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπλόκαρε μία τέτοια απόφαση, η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι κατά είναι η Γερμανία. Ακόμη και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία όμως δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη, αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες. Αυτές θα μπορουσαν να καμφθούν εάν όλοι υπόλοιποι στην Ε.Ε. ταχθούν υπέρ του ρωσικού αποκλεισμού. 

14.38 Εκατέρωθεν απαγορεύσεις πτήσεων

Η Ρωσία απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία να εκτελούν δρομολόγια προς τη χώρα και να πετούν στον εναέριο χώρο της, ως απάντηση σε ανάλογες ενέργειες από τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

14.15 Αυστηρότατη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 και μετά στο Κίεβο

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός. «Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως σήμερα μεταξύ 22.00 έως 07.00. Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια. 

13.58 Στην Πολωνία κατέφυγαν 100.000 πρόσφυγες

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή.

Το 90% των προσφύγων πήγαν ή πάνε στην Πολωνία σε φίλους ή σε γονείς, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε εννέα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα.

Εκεί τους προσφέρεται φαγητό, ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, ένα μέρος να ξεκουραστούν και πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

13.40 Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτακη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

13.20 ΕΕ: Σε ισχύ το δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.


13.10 Η Βρετανία λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ο όγκος των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο βρίσκεται τώρα 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. «Η Ρωσία δεν έχει ακόμη πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

12.58 Μπλόκο από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας σε ρωσικό πλοίο

Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε τη διέλευση ρωσικού φορτηγού πλοίου που έπλεε στο κανάλι της Μάγχης που προοριζόταν για την Αγία Πετρούπολη.

12.45 Η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί στην αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Τα καταφέραμε. Η Κύπρος επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπλοκάρει την απόφαση για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT. Η Ουκρανική διπλωματία συνεχίζει να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να φέρει εις πέρας σημαντικές αποφάσεις και να προστατεύσει την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς.», αναφέρει η ανάρτηση του Κουλέμπα.

12.34 Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσική επίθεση στην περιοχή του Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Λβιβ κοντά στην πόλη Μπρόντι στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε ο δήμαρχος του Λβιβ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram. Τρία ρωσικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στο Μπρόντι στις 09:00. Περίπου 60 άνθρωποι, δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέι Σαντόβιι. Οι (ουκρανικές) ένοπλες δυνάμεις αποκρούουν τον κατακτητή! Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, πρόσθεσε.

12.10 Χωρίς internet η Ουκρανία
Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο της Ουκρανίας έχει επηρεαστεί άσχημα από τη ρωσική εισβολή, ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας όπου έχουν γίνει μάχες, είπε το παρατηρητήριο NetBlocks.

11.43 Οι Ουκρανοί συνωστίζονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Κιέβου

Πλήθος κόσμου κατευθύνεται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Κιέβου για να φύγει από την πόλη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, μεταδίδει το Aljazeera. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, αριθμός που τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 5 εκατομμύρια.

11.13 Μεντβέντεφ: Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν ελέγξουμε το Ντονμπάς

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί όταν η Ρωσία θέσει σε πλήρη έλεγχο την κατάσταση στον Ντονμπάς.

10.45 Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μόσχα εκκενώνεται στη Λετονία, σύμφωνα με το Reuters.

Την είδηση ​​ανακοίνωσε σήμερα το πρωί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λετονίας.

10.23 Προς Μολδαβία κινούνται οι Έλληνες που επιστρέφουν από Κίεβο

Η πομπή αυτοκινήτων που ξεκίνησε χθες από το Κίεβο, με το προσωπικό της Πρεσβείας, δημοσιογράφους κ.α. βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία με σκοπό να κατευθυνθούν προς Ρουμανία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

10.15​ Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μελιτόπολ

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολ στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.

 

10.10 Επικοινωνία Ζελένσκι- Μισέλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίτ Ζελένσκι ζήτησε να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για να κλείσουμε μια για πάντα τη μακροχρόνια συζήτηση και να αποφασίσουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στην #ΕΕ», έγραψε στο Twitter πριν από λίγο. «Συζήτησα με τον Σαρλ Μισέλ για περαιτέρω αποτελεσματική βοήθεια και τον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών για το ελεύθερο μέλλον τους», πρόσθεσε. 

09.45 Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ανοιχτές σε συνομιλίες στη Βουδαπέστη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία προσφέρθηκε να πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Βουδαπέστη για να κλείσει η ένοπλη σύγκρουση, και οι δύο κυβερνήσεις ήταν ανοιχτές στην ιδέα, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο σε βίντεο στο Facebook που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

09.25 Κίεβο: 35 τραυματίες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την έκρηξη που προκάλεσε ο ρωσικός πύραυλος σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο, αναφέρει σύμβουλος του Ουκρανού Προέδου. Ο δήμαρχος της πόλης σηειώνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματιστηκαν συνολικά 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

09.02 Xτυπήθηκε σύμπλεγμα κατοικιών στο Κίεβο

Σε ένα tweet το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μοιράστηκε μια φωτογραφία του κτιρίου που δέχθηκε επίθεση από ρωσικά πυρά. «Το Κίεβο, η υπέροχη, ειρηνική πόλη μας, επέζησε άλλη μια νύχτα κάτω από επιθέσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, πυραύλων», έγραψε. «Απαιτώ από τον κόσμο: απομονώστε πλήρως τη Ρωσία, εκδιώξτε τους πρεσβευτές, εμπάργκο πετρελαίου, καταστρέψτε την οικονομία της. Σταματήστε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου!». 

 

08.50 Ουκρανικός στρατός: 3.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

08.30 Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή. Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

08.15 Η Ουκρανία έχει καταφέρει να κρατήσει όρθιες πόλεις - κλειδιά 

Στην ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. επισημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν μεν έδαφος σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς επιδιώκουν να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά αντιμετωπίζουν «σθεναρή αντίσταση» από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Πιο ισχυρή η αντίσταση των Ουκρανών από ο,τι υπολόγιζε η Ουάσιγκτον, γράφουν και αμερικανικά μέσα. 

07.30 Κατέλαβαν τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου στα βόρεια της Ουκρανίας πρωτεύουσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ