Κοσμος

Γερμανία: Ναι σε στοχευμένους περιορισμούς του SWIFT για τη Ρωσία

Τι είναι το τραπεζικό σύστημα SWIFT

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαδηλώσεις υπέρ της επιβολής περιορισμών στη Ρωσία για το σύστημα SWIFT
Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαδηλώσεις για το σύστημα SWIFT © EPA / KATIA CHRISTODOULOU

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ναι από τη Γερμανία σε στοχευμένους περιορισμούς του SWIFT για τη Ρωσία. - Οι ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου (26/2) οι υπουργοί Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα», δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο είχε εκφράσει την άρνησή του να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το τραπεζικό σύστημα Swift 

Το Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το CNN, τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συναλλαγές οι οποίες γίνονται σε αμερικανικά δολάρια.

Διαβάστε τις εξελίξεις: Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς διακοπή οι μάχες στο Κίεβο - Live

? LIVE: War in Ukraine | View of Maidan square in #Kyiv, #War_in_Ukraine, after #Russian_invasion

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ