Κοσμος

Επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία: Ποιος ήταν ο άνδρας που πέθανε

Έμπειρος δύτης, έκανε προπόνηση για φιλανθρωπικό αγώνα κολύμβησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία στοίχισε τη ζωή στον Σάιμον Νέλιστ (ένθετη)
Επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία στοίχισε τη ζωή στον Σάιμον Νέλιστ (ένθετη) © YouTube | Instagram

Καρχαρίας στην Αυστραλία σκότωσε τον Βρετανό Σάιμον Νέλιστ. Το βίντεο με τη φονική επίθεση σε παραλία του Σίδνεϊ. Ο πρώτος θάνατος από τη δεκαετία του 1960.

Ο καρχαρίας στην Αυστραλία που επιτέθηκε και σκότωσε λουόμενο σε παραλία του Σίδνεϊ, έγινε πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ της χώρας. Είναι η πρώτη φονική επίθεση καρχαρία από τη δεκαετία του 1960.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν λεπτομέρειες για τον λουόμενο που σκοτώθηκε στο Σίδνεϊ από τον λευκό καρχαρία. Πρόκειται για τον 35χρονο Βρετανό, Σάιμον Νέλιστ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μπροστά στα έντρομα μάτια ψαράδων και άλλων κολυμβητών.

Καρχαρίας σκότωσε λουόμενο στην Αυστραλία - Ποιος ήταν ο 35χρονος

Ο Σάιμον Νέλιστ ζούσε στην Αυστραλία, όπου εργαζόταν ως εκπαιδευτής καταδύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Ο καρχαρίας που του επιτέθηκε σε παραλία στο Σίδνεϊ, ξεπερνούσε σε μήκος τα 4 μέτρα.

Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την ακτή κοντά σε βραχώδη περιοχή, όπου αλιείς ψάρευαν.

Φίλοι και συγγενείς του θύματος κάνουν λόγο για έναν ήρεμο, γεμάτο υπομονή, εκπαιδευτή που προσπαθούσε να κάνει τους μαθητές του να σέβονται και να προστατεύουν τον ωκεανό και τη θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο 35χρονος που σκοτώθηκε σε επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία, έκανε προπόνηση για το «Malabar Magic Ocean Swim», τον κολυμβητικό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ο οποίος θα διεξαγόταν αυτή την Κυριακή (20.02).

«Ό,τι έχει σχέση με τον Σάιμον συνδέεται με τον ωκεανό. Η είδηση ​​μας χτύπησε σαν να έπεσε πάνω μας φορτηγό γιατί ήταν ένας από τους ανθρώπους που έκαναν αυτήν τη γη πιο ελαφριά. Του άρεσε το νερό, του άρεσαν οι καταδύσεις» ανέφεραν φίλοι του θύματος.

Ο Σάιμον Νέλιστ, ο Βρετανός που σκοτώθηκε από καρχαρία στην Αυστραλία

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ο καρχαρίας επιτέθηκε στον κολυμβητή στο Σίδνεϊ

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους. Όπως είπαν, ο λευκός καρχαρίας πήγε κατευθείαν πάνω στον κολυμβητή και αφού τον δάγκωσε, τον σήκωσε ψηλά στο νερό και στη συνέχεια τον τράβηξε βαθιά στον ωκεανό.

Οι διασώστες βρήκαν μόνο κομμάτια από το διαμελισμένο σώμα του 35χρονου Βρετανού Σάιμον Νέλιστ. Η ταυτοποίηση έγινε μέσω εξέτασης DNA. «Ακούσαμε μια κραυγή και γυρίσαμε. Φαινόταν σαν ένα αυτοκίνητο να είχε προσγειωθεί στο νερό. Ακούστηκε ένας μεγάλος παφλασμός και μετά είδαμε τον καρχαρία να κόβει δαγκωματιές από το σώμα… Υπήρχε αίμα παντού. Ήταν πραγματικά τρομακτικό» ανέφερε ο ψαράς Κρις Λίντο, αυτόπτης μάρτυρας, σε δηλώσεις του σε αυστραλιανά ΜΜΕ.

Ο λευκός καρχαρίας, μήκους 4,5 μέτρων, «τον έκοψε στα δύο και στη συνέχεια τον καταβρόχθισε» τόνισε ένας άλλος, επισημαίνοντας ότι η θάλασσα έγινε «κόκκινη».

Γιατί η συγκεκριμένη επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ προβληματίζει τους ειδικούς στην Αυστραλία

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στους ωκεανούς χαρακτήρισαν «εξαιρετικά σπάνια» τη συγκεκριμένη επίθεση καρχαρία που στοίχισε τη ζωή στον κολυμβητή στο Σίδνεϊ. Όπως είπαν, είναι πολύ πιθανό ο λευκός καρχαρίας να μπερδεύτηκε και να πέρασε τον Σάιμον Νέλιστ για φώκια λόγω της ειδικής στολής που φορούσε την ώρα που κολυμπούσε.

Ο Λόρενς Τσλέμπεκ από την οργάνωση «Humane Society International» με έδρα στις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ ασυνήθιστο να βλέπεις έναν καρχαρία να επιτίθεται σε έναν άνθρωπο σαν αυτόν. Κανονικά ένα δάγκωμα δεν είναι θανατηφόρο. Συνήθως δαγκώνουν κάτι για να καταλάβουν τι είναι. Μόλις καταλάβουν ότι πρόκειται για άνθρωπο και όχι για κανονικό θήραμα, απομακρύνονται γρήγορα. Δυστυχώς πρόκειται για μια σχεδόν μοναδική, και δυστυχώς, τραγική περίπτωση».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fox3 Now (@fox3now)

Έκλεισαν παραλίες στην Αυστραλία μετά την επίθεση καρχαρία - Τι είχε συμβεί το 1963

Οι αρχές στην Αυστραλία μετά τη θανατηφόρα επίθεση καρχαρία έχουν στήσει μεγάλη επιχείρηση στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον λευκό καρχαρία που επιτέθηκε και σκότωσε τον κολυμβητή στο Σίδνεϊ.

Δεν προτίθεται, όμως, να τον θανατώσουν αλλά σχεδιάζουν να τον απομακρύνουν από την ακτή, εφόσον παραμένει ακόμη στην περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960 που ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από καρχαρία στην Αυστραλία. Το 1963 είχε αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 32 ετών η Αυστραλή ηθοποιός Μάρσια Χάθαγουεϊ. Καρχαρίας τής επιτέθηκε και την έφαγε στο Sugarloaf Bay στην περιοχή Middle Harbour. Η φονική επίθεση είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της εποχής.

Το πρωτοσέλιδο για τη φονική επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία το 1963
Το πρωτοσέλιδο για τη φονική επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία το 1963 © Daily Mail

Το βίντεο από τη στιγμή που ο λευκός καρχαρίας τρώει τον άτυχο κολυμβητή στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, συνεχίζει να κάνει του γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ