Κοσμος

Εμμένει ο Ερντογάν: Δεν θα παραμένουμε σιωπηλοί για τα νησιά

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης εκ νέου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΕPA Pool

Απειλητικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών.

Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα  και το επόμενο διάστημα».

Ως προς αυτό -συνέχισε ο Ερντογάν όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ– ο υπουργός μας τούς προειδοποίησε. «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε  αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου κι επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να στρατικοποιηθούν. 

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε.

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Μέσω δηλώσεων εκπροσώπων τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ