Κοσμος

Ολλανδία: Από τις 19 Νοεμβρίου στη χώρα το στέλεχος Όμικρον

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε δύο πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έφεραν το νέο στέλεχος στις 26 Νοεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολλανδία πολίτες
Ολλανδία πολίτες © Unsplash

Ολλανδία: Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ήταν παρόν στην Ολλανδία στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές

Σε δύο δείγματα τεστ που είχαν ληφθεί στην Ολλανδία από τις 19 Νοεμβρίου εντοπίστηκε το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε δύο πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έφθασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στις 26 Νοεμβρίου φέροντας τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

«Έχουμε βρει το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Ωστόσο, τα δύο δείγματα ελήφθησαν πριν ακόμα η Νότια Αφρική αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντόπισε αυτή τη νέα παραλλαγή στις 24 Νοεμβρίου, προκαλώντας κύμα πανικού και απαγόρευση εισόδου σε πολλές χώρες ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική.

Δεν είναι ακόμα δυνατόν να γνωρίζουμε «εάν τα άτομα τα οποία αφορούν (οι προηγούμενες περιπτώσεις) πήγαν επίσης στην Νότια Αφρική», ανέφερε το RIVM, προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν ενημερωθεί και ότι οι δημοτικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Κατά την επόμενη περίοδο, θα διενεργηθούν διάφορες μελέτες για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Ολλανδία», ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει περισσότερα δείγματα από τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Με 16 πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Ολλανδία μετρά έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε αυτή τη φάση.

Η ανακάλυψη της Όμικρον προκάλεσε ανησυχίες σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στους εμβολιασμούς και να παρατείνει τη σχεδόν διετή πανδημία της COVID-19.

Περίπου 61 από τους 600 και πλέον επιβάτες σε πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και τέθηκαν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία την περασμένη Παρασκευή.

Οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ 5.000 ακόμα επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή το Ζιμπάμπουε.

Στην Ολλανδία, την Κυριακή τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για την COVID-19 σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ημερήσια κρούσματα ρεκόρ που ξεπερνούν τις 20.000 και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ