Κοσμος

Πρόκληση Τουρκίας: Ανακοίνωση για «παραβίαση της υφαλοκρηπίδας»

Προειδοποίηση και στη Γαλλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Μιλούν για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας τους
Τουρκικά πλοία © EPA/STR

Ανακοίνωση από την Τουρκία: Η Ελλάδα και η Κύπρος «παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ανακοίνωση - προειδοποίηση προς «τρίτες χώρες», δηλαδή τη Γαλλία και την Ελλάδα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα, Σάββατο 2 Οκρωβρίου, απειλώντας με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ με αφορμή τις έρευνες που θα ξεκινήσει το πλοίο Nautical Geo την Κυριακή στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους» και για «μονομερείς ενέργειες» που «θα αυξήσουν την ένταση και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημειώνει «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo αναμένεται να πραγματοποιήσει από την Κυριακή έρευνες για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med, σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες αλλοπρόσαλλες και εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος αναφορικά με τις κινήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ενώ προσπάθησε να οικειοποιηθεί και τον… Βυζαντινό Δικέφαλο Αετό.

H ανακοίνωση της Τουρκίας για «παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της»

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ‘‘ΤΔΒΚ’’, η συνιδιοκτήτρια του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ