Πολιτικη & Οικονομια

Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τι προβλέπει - Όλα τα έγγραφα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν © Γραφείο του Πρωθυπουργού

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Κατατέθηκε σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2021 στη Βουλή, το νομοσχέδιο. Η Γερμανία βλέπει θετικά το «deal» ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, 1 Οκτωβρίου, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια. Μεταξύ άλλων η Ελλάδα θα αγοράσει 3+1 γαλλικές φρεγάτες, οι οποίες ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με το Άρθρο 2 στην αμυντική συμφωνία, η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση στην επικράτειά της.

Ακολουθούν όλα τα έγγραφα για την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή. Αναλυτικά:

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας–Γαλλίας | 29/9/21 | ΕΡΤ

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Θετικά σχόλια από τη Γερμανία

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από τη Γερμανία. Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ