- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
Τι προβλέπει - Όλα τα έγγραφα
Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Κατατέθηκε σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2021 στη Βουλή, το νομοσχέδιο. Η Γερμανία βλέπει θετικά το «deal» ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.
Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, 1 Οκτωβρίου, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια. Μεταξύ άλλων η Ελλάδα θα αγοράσει 3+1 γαλλικές φρεγάτες, οι οποίες ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.
Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με το Άρθρο 2 στην αμυντική συμφωνία, η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση στην επικράτειά της.
Ακολουθούν όλα τα έγγραφα για την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή. Αναλυτικά:
- Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου
- Δείτε εδώ την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης
- Δείτε εδώ την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
- Δείτε εδώ την ειδική έκθεση.
Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Θετικά σχόλια από τη Γερμανία
Σημειώνεται ότι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από τη Γερμανία. Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.