- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Υπόθεση Κασόγκι: Η χήρα του ζητά να λογοδοτήσει η Σαουδική Αραβία
Η τρίτη επέτειος της δολοφονίας του
Υπόθεση Κασόγκι: Η χήρα του δημοσιογράφου, Χατιτζέ Τζενγκίζ, ζητεί οι ΗΠΑ να φροντίσουν η Σαουδική Αραβία να λογοδοτήσει.
Η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι αμφισβήτησε χθες Παρασκευή τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να ζητήσει να δώσει λόγο το σαουδαραβικό βασίλειο, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.
Για να τιμήσει την επέτειο, η Χατιτζέ Τζενγκίζ πήγε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία του βασιλείου και ολονυχτία κοντά στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου αποκάλυψε πορτρέτο του Κασόγκι φτιαγμένο από αποκόμματα εφημερίδων.
Δήλωσε αποθαρρυμένη για το γεγονός ότι μόλις μερικές ημέρες πριν από την επέτειο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό επίσης στις ΗΠΑ με τα αρχικά του, MbS. Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη, ο MbS είχε «επικυρώσει» τη δολοφονία του δημοσιογράφου το 2018 μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
«Ο MbS μου πήρε τον Τζαμάλ, τον πήρε από μένα κι από όλο τον κόσμο. Θα φροντίσετε να λογοδοτήσει ή θα ανταμείψετε αυτούς τους δολοφόνους;», πέταξε η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στην οποία κάλεσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πριν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ότι θα φρόντιζε να «πληρώσουν» οι σαουδάραβες ηγέτες που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και ότι θα τους αντιμετώπιζε σαν «παρίες».
Αλλά παραδόξως η κυβέρνηση του δεν επέβαλε ουδεμία κύρωση στον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για να αποφευχθεί η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το πετρελαιοπαραγωγικό κράτος του κόσμου, που παραμένει εταίρος-κλειδί της Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λογαριάζει στο Ριάντ ιδίως για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο οι σαουδαραβικές δυνάμεις επενέβησαν το 2015 επικεφαλής συμμαχίας κυρίως αραβικών χωρών για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.