Κοσμος

Αποφεύχθηκε προσωρινά το ομοσπονδιακό λουκέτο στις ΗΠΑ

Νέα διορία μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ
O επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ©EPA Pool

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέφυγε το ομοσπονδιακό λουκέτο καθώς ενέκρινε ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο που διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν σήμερα έναν προσωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια να υπογραφεί και κυρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα από τον Τζο Μπάιντεν προκειμένου να αποτραπεί η παράλυση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, γνωστή ως «shutdown». 

Η 1η Οκτωβρίου είναι η αρχή του οικονομικού έτους και με μεγαλύτερα ζητήματα να κυριαρχούν στην προσοχή τους, οι Δημοκρατικοί της Βουλής και η Γερουσίας δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα από τα ετήσια νομοσχέδια πιστώσεων για τη χρηματοδότηση διαφόρων σημαντικών τομέων του κράτους όπως το Υπουργείο Άμυνας, Μεταφορών, Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Εν τέλει το κείμενο, το οποίο προβλέπει παράταση του προϋπολογισμού έως τις 3 Δεκεμβρίου, έλαβε και την στήριξη Ρεπουμπλικανών, πέραν των Δημοκρατικών. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι «Υπάρχουν ακόμα πολλά προς διευθέτηση».

Παρά τις καθυστερήσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει επίσης το νομοσχέδιο τις επόμενες ώρες και να το στείλει άμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προς υπογραφεί, πριν την λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες αλλά και για την επανεγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων.

Ένα ενδεχόμενο shutdown θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, σε αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια.

Τυχόν «κενό» στην χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει την πανδημία, παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει ότι ακόμη και ένα shutdown θα έχει μικρή επίπτωση στη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ