Κοσμος

Αντιμέτωπη με το ομοσπονδιακό shutdown η κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη πάση θυσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To κτίριο του Καπιτωλίου
To κτίριο του Καπιτωλίου © Getty Images

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν τη διαδικασία για χρέος στο Κογκρέσο με τον χρόνο να λιγοστεύει ώστε να αποφευχθεί το λουκέτο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αμερικανική Γερουσία απέτυχε τη Δευτέρα να υπερψηφίσει μια βασική διαδικασία για την προώθηση του βραχυπρόθεσμου νομοσχεδίου για τη ροή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι νομοθέτες καλούνται να βρουν λύση μέσα στα επόμενα δυο 24ώρα.

Η Γερουσία με ψήφους 48 κατά και 50 υπέρ καταψήφισε την διαδικαστική πρόταση, με τους Ρεπουμπλικάνους να αντιτίθενται στο μέτρο διότι περιλάμβανε παράταση του ανώτατου ορίου χρέους. 

«Είναι μία από τις πιο απερίσκεπτες, μία από τις πιο ανεύθυνες ψήφους που έχω δει στη Γερουσία και θα πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε οικογένεια, μικρή επιχείρηση, παρατηρητή αγοράς, σχετικά με το ποιος σε αυτό το τμήμα τάσσεται υπέρ της οικονομικής σταθερότητα της χώρας μας», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ στο βήμα της Γερουσίας, μετά την ψηφοφορία.

Ο Σούμερ πρόσθεσε, «θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψουμε το shutdown να  αυτήν την εβδομάδα». 

Παράλληλα οι νομοθέτες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να αυξήσουν το ταβάνι του χρέους για να αποφύγουν το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών που έγκριτοι αναλυτές και πλήθος αξιωματούχων έχουν προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία, σε ένα διάστημα που έχει επιτέλους ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ επανέλαβε ότι θα εμποδίσει μία αύξηση της «οροφής» χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε  «Θέλω να επαναλάβω για μία φορά ακόμη: Η Αμερική δεν πρέπει ποτέ να χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε χρεοκοπήσει και δεν θα χρεοκοπήσουμε».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να αυξήσουν την οροφή χρέους από μόνοι τους, μέσω της τακτικής του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού, ενός πολιτικού ελιγμού που παρακάμπτει τον κανονισμό της Γερουσίας, ότι 60 από τα 100 μέλη του σώματος, πρέπει να ψηφίσουν θετικά για ένα νομοσχέδιο.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, έχουν αντισταθεί να το πράξουν αυτό μέχρι τώρα, δηλώνοντας ότι η ψήφος για την αύξηση του ορίου χρέους, πρέπει να είναι μία διακομματική ψήφος. Ωστόσο πρέπει να βρουν λύση και να αποφευχθεί το χάος ενός shutdown που θα σκιάσει την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ