Κοσμος

Γάζα: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων-Ο Νετανιάχου για κτίριο ΜΜΕ

«Απόλυτα νόμιμος στόχος το κτίριο όπου στεγάζονταν τα ΜΜΕ», λέει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
israel2.jpg
Ισραήλ - Φωτογραφίες από τις εχθροπραξίες © EPA

Γάζα: Αύξηση των νεκρών- Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός για τον αριθμό ρουκετών- Τι απαντά ο Νετανιάχου για την καταστροφή του κτιρίου όπου στεγάζονταν ΜΜΕ.

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με το συνολικό αριθμό των νεκρών στο παλαιστινιακό θύλακα να ανέρχεται σε 188. 

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι περίπου 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα, από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος. Από το βράδυ της Δευτέρας, που ξεκίνησαν οι φονικές εχθροπραξίες, «η Χαμάς πραγματοποιεί μια πολύ σφοδρή επίθεση αναφορικά με την ταχυβολία», δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με τον Ισλαμικό Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.

Γάζα - Νετανιάχου: Απόλυτα νόμιμος στόχος το κτίριο όπου στεγάζονταν τα ΜΜΕ

Ως «απόλυτα νόμιμο στόχο» χαρακτήρισε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο.

Το κτίριο, το οποίο στέγαζε συγκεκριμένα τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και της τηλεόρασης Al-Jazeera, στέγαζε επίσης «ένα γραφείο 'πληροφοριών' για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση (...) που προετοιμάζει και οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών«, εξήγησε ο Νετανιάχου μιλώντας στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού δικτύου CBS. «Συνεπώς είναι ένας απόλυτα νόμιμος στόχος».  Πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση του Σαββάτου κοινοποιήθηκαν στις αμερικανικές αρχές.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο πριν ξεκινήσει η επίθεση, δήλωσε ο Νετανιάχου. «Στοχεύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει τους πολίτες μας και κρύβεται πίσω από αυτούς, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες». 

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης». «Η καταστροφή των γραφείων του Αλ-Τζαζίρα και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ και προσέθεσε: «Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας». 

Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Γιούμνα αλ-Σάγιεντ, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, είπε. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν φαίνεται πλέον ασφαλές», δήλωσε ο αλ-Σάγιεντ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera 'Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ