Κοσμος

Παλαιστίνη: Διεθνής έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα

Δεκάδες νεκροί - Κατέρρευσε πολυκατοικία μετά τον βομβαρδισμό - Νέες απειλές από Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λωρίδα της Γάζας: Θλίψη και οργή στην κηδεία ενός άνδρα που σκοτώθηκε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς
Λωρίδα της Γάζας: Θλίψη και οργή στην κηδεία ενός άνδρα που σκοτώθηκε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς © EPA/HAITHAM IMAD

Έκκληση από Γκουτιέρες, Γαλλία και Ερυθρό Σταυρό να σταματήσει η βία στην Παλαιστίνη, την ώρα που ο Νετανιάχου απειλεί με νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Έκκληση από τη διεθνή κοινότητα να μη συνεχιστεί η κλιμάκωση της βίας σε Ιερουσαλήμ και Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι η κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή. Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν δύο νεκροί από ρουκέτες της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν. «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή τους στη βία» συμπλήρωσε ο Γκουτέρες στον απόηχο των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη» ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι «Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινές έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ, στη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκίνησε μετά τα άγρια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ.

Fire on the streets of East Jerusalem following clashes between Palestinians and Israeli police

Έκκληση από Γαλλία να σταματήσει η βία στην Παλαιστίνη - Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας

Από τη μεριά της η Γαλλία απηύθυνε έκκληση στις ισραηλινές αρχές για μια «αναλογική χρήση της βίας», μετά τον θάνατο περισσότερων από 26 ανθρώπων σε αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα και τις βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές σε μια αναλογική χρήση της βίας, πολύ ξεκάθαρα» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν Μπατίστ Λεμουάν, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 «το σύνολο των παραγόντων να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως φοβάται μια «κλιμάκωση ευρείας κλίμακας» -θέση που κρίθηκε πολύ ευνοϊκή προς το εβραϊκό κράτος από μερίδα της γαλλικής αριστεράς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνέχεια καταδίκασε «τις ρίψεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους».

«Μετά τη σιωπή, είναι η ντροπή, η ντροπή μιας δήλωσης που επιδιώκει μια τάχα ισορροπία. Ισορροπία που ξεχνά να καταδικάσει την εποικιστική πολιτική και το απαρτχάιντ που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε η Έλσα Φοσιγιόν, βουλευτής της Αριστεράς.

Η βουλευτής στο κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (France Insoumise- ριζοσπαστική αριστερά) Κλεμαντίν Οτάν επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις για να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες ενός στρατού, με εντολές μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που στοχεύει να εδραιώσει την ισραηλινή κυριαρχία, το σύστημα του απαρτχάιντ».

Η Γαλλία προτίθεται να «παραμείνει στην πρωτοβουλία» για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης, απάντησε στις επικρίσεις αυτές ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν. Και πρόσθεσε: «Αυτό που δείχνουν τα γεγονότα είναι ότι υπάρχει ανάγκη μιας πολιτικής λύσης και από αυτήν την άποψη, δεν θα μείνουμε ποτέ πίσω».

«Ακόμα κι αν το καθήκον αυτό είναι επίπονο, ακόμα κι αν απαιτεί πολύ ταπεινότητα, εμείς δεν θα το απαρνηθούμε» διαβεβαίωσε επίσης, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επαφές μεταξύ του Παρισιού (Γαλλία), του Αμμάν (Ιορδανία) και του Καΐρου (Αίγυπτος) σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για κλιμάκωση βίας στην Παλαιστίνη - Σταματήστε τις επιθέσεις κατά αμάχων

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της διοικούμενης από τη Χαμάς Γάζας να αποκλιμακώσουν τη βία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους το «Δίκαιο του Πολέμου».

Ο περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της ICRC, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, επεσήμανε, σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters, ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οποιαδήποτε επίθεση πρέπει να είναι αναλογική και όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Ζήτησε, επίσης, μια «ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση των ασθενοφόρων» και για το προσωπικό και τους εθελοντές τόσο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου όσο και του συλλόγου Magen David Adom στο Ισραήλ.

Palestine's Rafah targeted amid fire exchange between Israel and Gaza

Λωρίδα της Γάζας: Κατέρρευσε πολυκατοικία μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά μαχητικά

Εν τω μεταξύ μια πολυκατοικία ύψους 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απόψε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή αν υπάρχουν θύματα.

Νετανιάχου: Έρχονται αντίποινα για τις δύο νεκρές Ισραηλινές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το Ισραήλ θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών γυναικών από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Από χθες (Δευτέρα), ο στρατός έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα (...) Και θα εντείνουμε περαιτέρω τη δύναμη των επιθέσεων μας» ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προσθέτοντας: «Η Χαμάς θα δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα που δεν το περιμένει».

«Θρηνούμε τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών και σας ζητώ να τηρείτε τις οδηγίες ασφαλείας» πρόσθεσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς στο τέλος συνεδρίασης για την ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε διάστημα «πέντε λεπτών» σήμερα το απόγευμα στην Ασκελόν και τη γειτονική πόλη Ασντόντ, με ταυτόχρονα πλήγματα ώστε να μπλοκάρει την πυραυλική ασπίδα του Ισραήλ «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome).

Από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων που φέρεται να ανήκουν στη Χαμάς και στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και 9 παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού Υπουργείου Υγείας.

«Εξοντώσαμε τους διοικητές, πλήξαμε πολλούς σημαντικούς στόχους και αποφασίσαμε να επιτεθούμε σκληρότερα και να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιθέσεων» δήλωσε ο Νετανιάχου τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποκλιμάκωση στην Παλαιστίνη.

Israel forces clash with Palestinian protesters in Jerusalem

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ