Κοσμος

Παλαιστίνη: Χάος και συντρίμμια - Ισραηλινά τανκς στα σύνορα

Στα όπλα 14.000 έφεδροι του Ισραήλ - Εικόνες καταστροφής μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παλαιστίνιος περπατά πάνω στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ
Παλαιστίνιος περπατά πάνω στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ © EPA/MOHAMMED SABER

Κλιμακώνεται η βία στην Παλαιστίνη, με το Ισραήλ να μεταφέρει στρατό στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και τη διεθνή κοινότητα να παρατηρεί.

Ολοένα και πιο βίαιες γίνονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, με τους νεκρούς και τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές να αυξάνονται.

Μέχρι στιγμή έχουν σκοτωθεί 103 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και 27 παιδιά) και 9 Ισραηλινοί, την ώρα που η διεθνής κοινότητα απευθύνει νέα έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρία της Γάζας αναφέρει ότι οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 580. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τη στιγμή που καταρρέει κτίριο 14 ορόφων στη Λωρίδα της Γάζας. Το κτίριο «πληγωμένο» απο τους πυραύλους ισραηλινών μαχητικών, καταρρέει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με εντολή Νετανιάχου ο ισραηλινός στρατός δεν σταματά να συγκεντρώνει δυνάμεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις αεροπορικές επιδρομές, απαντώντας στον καταιγισμό από ρουκέτες της Χαμάς που είχαν ως αποτέλεσμα να ηχήσουν ξανά οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ.

Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ άναψε το «πράσινο» φως για την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή. Οι νέες χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Δύο 24ωρα νωρίτερα, την Τρίτη (11/5) το Ισραήλ κινητοποίησε 5.000 εφέδρους.

Νωρίτερα, σήμερα, το Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών. Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές.

Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν μεγάλα φορτηγά να μετακινούν τανκς, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να τα ακολουθούν, την ώρα που στρατιώτες κουβαλούν πολεμοφόδια για το πυροβολικό και αξιωματικοί επιθεωρούν κινητές μονάδες του ισραηλινού στρατού.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ. Αρκετές έπληξαν συνοικίες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Israel Defense Forces prepare for ground operation in Gaza as tensions intensify

 

Ισραήλ: Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά Εβραίων στην πόλη Λοντ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένοπλος άνοιξε πυρ απόψε το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην ισραηλινή πόλη Λοντ -πεδίο βίαιων συγκρούσεων τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι μια ομάδα ένοπλων Εβραίων που περιπολούν σε συνοικίες της πόλης, δέχτηκε πυρά από τον ένοπλο. Ένα από τα μέλη της ομάδας αυτής τραυματίστηκε στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας Άραβας Ισραηλινός, ο Μούσα Χασούνα, σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης μεταξύ εθνικιστών Εβραίων και νεαρών Αράβων σε αυτήν τη «μικτή» πόλη στο κεντρικό Ισραήλ. Στη συνέχεια μια εβραϊκή συναγωγή δέχτηκε επίθεση, ενώ πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τις αρχές να κηρύξουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Μπεζαλέλ Σμότριτς, ήταν παρών απόψε το βράδυ στη Λοντ, και κατηγόρησε την αστυνομία «ότι δεν κάνει τίποτα» ενώ κάλεσε τον στρατό να παρέμβει για να «αποφευχθεί μια αιματοχυσία».

Gaza residents recover belongings following Israeli shelling

Έκκληση Μπάιντεν για διάλογο ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε νέα έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα, τονίζοντας ότι θέλει να δει μια σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι αναμένει πως θα έχει και νέες επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής για το θέμα αυτό.

Παλαιστίνη: Θλίψη και οργή στην κηδεία νεκρών από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη: Θλίψη και οργή στην κηδεία νεκρών από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας © EPA/HAITHAM IMAD

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη.

Ο Μακρόν καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, «καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες» που «θέτουν σε κίνδυνο τον λαό του Τελ Αβίβ» και υπονομεύουν «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα συνομιλήσει με άλλους ηγέτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «θα εκφράσει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής στην ειρήνη, μιας αποφασιστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» και «την επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό σεβόμενη τις νόμιμες φιλοδοξίες όλων», προστίθεται η δήλωση από τα Ηλύσια Πεδία.

State of Palestine: Israeli airstrikes destroy buildings and roads in Tal Al-Hawa

Ανησυχία Πούτιν και Γκουτέρες για την ανάφλεξη στην Παλαιστίνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω βιντεοκλήσης που είχαν σήμερα μεταξύ τους, απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Εν όψει της κλιμάκωσης της παλαιστινιακό-ισραηλινής διένεξης διαπιστώθηκε ότι πρωταρχικός στόχος είναι ο τερματισμός των βίαιων ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «εκφράστηκε η υποστήριξη στο σχέδιο για τη δημιουργία δύο κρατών στην βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμη πως τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ αλλά έπεσαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV μετέδωσε αρχικά τη ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Δήμαρχος ισραηλινής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανέφερε επίσης πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ