Κοσμος

Ισραήλ: Καταιγισμός από ρουκέτες - Ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ

Έκκληση ΗΠΑ και Γαλλίας για άμεση αποκλιμάκωση - Τι ζητά η Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα εδάφη του Ισραήλ - Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα εδάφη του Ισραήλ - Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ © EPA/HAITHAM IMAD

Νέα νύχτα βίας στο Ισραήλ, με τη Χαμάς να εξαπολύει καταιγισμό ρουκετών μετά τους νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, και ένα 6χρονο παιδί να χάνει τη ζωή του.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να εξαπολύει νέα «βροχή» από ρουκέτες κατά του Ισραήλ, απαντώντας στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν διοικητές ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και να καταρρεύσει κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς εκτόξευσε 130 ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έπληξε τρεις πόλεις του Ισράηλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών». Στην πρωτεύουσα Τελ Αβίβ ήχησαν ξανά οι σειρήνες, ενώ ενεργοποιήθηκε το αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome). Η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ ξεκίνησε μετά τα άγρια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή σχεδιαζόμενο εποικισμό σε συνοικία της παλιάς πόλης όπου κατοικούν Άραβες.

Όπως έγινε γνωστό, ένα 6χρονο αγόρι σκοτώθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 στο Ισραήλ από ρουκέτα της Χαμάς. Στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «δεν μπόρεσαν να σώσουν το μικρό παιδί εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, χωρίς να προσδιορίζουν τη φύση των τραυμάτων του.

Al Sharuk tower in Gaza collapses following IDF bombing

Ακυρώθηκαν πτήσεις από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines ακύρωσαν πτήσεις τους από τις ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ μέχρι την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Έκκληση ΗΠΑ να σταματήσει η βία στην Παλαιστίνη - Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου - Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» σε Παλαιστίνη και Ισραήλ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και προσθέτει ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Death toll rises as Israel-Gaza violence continues

Λαβρόφ: Ζήτησε σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή με αντικείμενο την επίλυση της κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών - Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Νεκρός Παλαιστίνιος στο νεκροτομείο νοσοκομείου - Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας
Νεκρός Παλαιστίνιος στο νεκροτομείο - Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας © EPA/HAITHAM IMAD

Ο Γκουτέρες τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Φόβοι στη Γαλλία για μεγάλη κλιμάκωση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Η Γαλλία κάλεσε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα «αιματηρή σύρραξη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Γερουσία.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων που κλιμακώθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και που είχαν στόχο την Ιερουσαλήμ και αρκετές κατοικημένες περιοχές του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ» πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Οι εκτοξεύσεις αυτές κινδυνεύουν τώρα να προκαλέσουν ένα νέο γύρο συγκρούσεων. Οι εκτοξεύσεις αυτές, που έγιναν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Χαμάς, δεν είναι αποδεκτές» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υπενθύμισε επίσης την «απόλυτη καταδίκη» από τη Γαλλία της ισραηλινής «εποικιστικής δραστηριότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη. «Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση» ξεκαθάρισε ο Λε Ντριάν, απευθυνόμενος στις ισραηλινές αρχές.

Israeli-Palestinian conflict | Cross-border bombardment leaves 35 Palestinians & 5 Israelis dead

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ