- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία ξεκίνησε, με τις πρώτες συναντήσεις να γίνονται στη Γενεύη και δηλώσεις να αναμένονται μετά το τέλος των επαφών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία, και συγκεκριμένα στη Γενεύη, η οποία ξεκίνησε με τη συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ακολούθησε συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ έχει υποστηρίξει ότι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό είναι να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις πριν από τη λήξη των επαφών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προσέρχονται στον διάλογο με «μικρό καλάθι», με την ελπίδα όμως να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια «αναθέρμανσης» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Στη Γενεύη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, όπως γνωστοποιεί ο ίδιος με μήνυμά του στο Twitter. Ακολούθησε τετ α τετ με τον Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.
Η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αντόνιο Γκουτέρες. Την Τουρκία εκπροσωπεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Είναι η πρώτη φορά που Τσαβούσογλου και Δένδιας θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά την on air αντιπαράθεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Η συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες είναι προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4).
Κυπριακό: Το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά - Τι προτείνουν Ελλάδα και Κύπρος ως λύση
Οι νέες επαφές πραγματοποιούνται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά.
Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η ελληνική πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να οδηγεί σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το συγκεκριμένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού συμφωνήθηκε το 1977 (Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς) ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή.
«Αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας σε χθεσινές του δηλώσεις.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ικανοποίηση ΗΠΑ για την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη
Εν τω μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε: «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια -κυπριακής ηγεσίας- διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πολυήμερο κύμα καύσωνα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση
Το ημιεπίσημο Fars μιλά για αναστολή διαπραγματεύσεων
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.