Κοσμος

Θα τα πούμε στο δικαστήριο: Η απίστευτη ιστορία της διαμάχης για μια… χούφτα φεγγαρόσκονη!

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η Laura Cicco βρέθηκε στα δικαστήρια με τη NASA

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lunar-soil-sample-taking-768x786.jpg

Η απίστευτη ιστορία της διαμάχης της NASA για μια… χούφτα φεγγαρόσκονη

Γράφει ο Αλέξανδρος Θεολόγου

Με μια πρώτη ματιά, το γυάλινο φιαλίδιο με την γκρίζα σκόνη στο εσωτερικό του δεν δείχνει και τόσο σπουδαίο. Μόνο που η «σκόνη» αυτή φέρεται ότι είναι… αυθεντικό δείγμα εδάφους από την Σελήνη, δώρο του Νηλ Άρμστρονγκ στην δεκάχρονη κόρη ενός φίλου και μέλους μιας αεροπορικής αδελφότητας στην οποία ανήκε ο αστροναύτης. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η Laura Cicco βρέθηκε στα δικαστήρια με τη NASA η οποία ζητούσε το φιαλίδιο πίσω καθώς η σχετική νομοθεσία απαγορεύει σε ιδιώτες να έχουν στην κατοχή τους σεληνιακά δείγματα.

lunar-dust-law-suit.jpg

Στην μήνυσή της εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος η κάτοχος του δείγματος ανέφερε πως το φιαλίδιο ήταν προσωπικό δώρο, μαζί με ένα αυτόγραφο του Άρμστρονγκ στο πίσω μέρος μιας επαγγελματικής κάρτας του πατέρα της, Τόμας Μάρεϋ. Ο Άρμστρονγκ και ο Μάρεϋ ήταν «αδελφοί» της λέσχης Quiet Birdmen, ιδρυθείσας την δεκαετία του ’20 από επιφανείς αεροπόρους. Όμως η NASA επιμένει πως από την στιγμή που όλα τα σεληνιακά δείγματα είναι περιουσία της κυβέρνησης, το φιαλίδιο πρέπει να κατασχεθεί.

lunar-mission.jpg

Το 2012 το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που όριζε πως εάν οι αστροναύτες έφερναν πίσω «αντικείμενα» από διαστημικές αποστολές τους –εγχειρίδια πτήσης, προσωπικά ημερολόγια ή κομμάτια από τις σεληνακάτους τους– αυτά θα τους ανήκαν και η κυβέρνηση δεν θα τα διεκδικούσε. Ωστόσο ο νόμος δηλώνει ρητώς ότι τα σεληνιακά δείγματα εξαιρούνται. Το πρόβλημα που απέκτησε η Laura Cicco όταν ανακάλυψε το ξεχασμένο φιαλίδιο στα πράγματα της μητέρας της, είναι πιο πολύπλοκο απ’ ότι φαίνεται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ