Κοσμος

Επιτυχής η ανέλκυση του Costa Concordia

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49194-101037.jpg

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia στέκεται και πάλι όρθιο καθώς η προσπάθεια περιστροφής και ανόρθωσής του ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 2:00 GMT στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης. Τη στιγμή που οι σειρήνες ανήγγειλαν το αίσιο τέλος της επιχείρησης, εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι ξέσπασαν σε ιαχές. «Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση. 

«Να το βλέπω να βγαίνει από το νερό είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Δεν μπορούσα να το χάσω. Θα μπορούσα να έχω χάσει τη ζωή μου στο πλοίο αυτό και όμως είμαι εδώ για να διηγηθώ την ιστορία μου», είπε ο Λουτσιάνο Κάστρο, ένας από τους επιβάτες του πλοίου. «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλοίο. Είναι λυπηρό γιατί έχουμε μπροστά στα μάτια μας μία τραγωδία», δήλωσε ο Στέφανο Τορτόρα, ένας από τους υπεύθυνους της επιχείρησης. Η επιχείρηση κράτησε 19 ώρες και ήταν μια από τις πλέον πολύπλοκες και ακριβές επιχειρήσεις ανέλκυσης πλοίου που πραγματοποιήθηκε. Το 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιο σηκώθηκε με τη βοήθεια ειδικών χαλύβδινων καλωδίων και τοποθετήθηκε σε μια ειδική τεχνητή πλατφόρμα. Η ανέλκυση ελέγχθηκε εξ αποστάσεως από πλωτή αίθουσα, όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, χειρίζονταν διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Την ομάδα των συνολικά 500 ατόμων ηγήθηκε ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος στο λιμάνι επιφύλαξε υποδοχή μεγάλου σταρ την ώρα που αποβιβαζόταν από την εξέδρα. «Μεγάλε Νικ! Καλή δουλειά!» φώναζαν κάτοικοι από μπαλκόνια. Όπως είπε ο Σλόουν, «Είμαι ανακουφισμένος, δεν έχει γίνει ποτέ εγχείρημα τέτοιας κλίμακας…τώρα θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών που έχει το πλοίο. Αν είναι αρκετά γερό για να ορθωθεί έτσι, τότε είναι ικανό να ξαναπλεύσει».

Γ.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ