- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίσημο: Διάδοχος της Κοινοπολιτείας και με τη βούλα ο πρίγκιπας Κάρολος
Αναλαμβάνει καθήκοντα όταν πεθάνει η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαδεχθεί τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγέτες των 53 χωρών του οργανισμού.
«Ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας θα είναι η Αυτού Υψηλότης ο πρίγκιπας Κάρολος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στον Πύργο του Γουίνδσορ.
Το αξίωμα αυτό είναι συμβολικό και δεν κληρονομείται.
Επικεφαλής από το 1952
Η Ελισάβετ, που το Σάββατο θα κλείσει τα 92 της, είχε εκφράσει την Πέμπτη την επιθυμία να την διαδεχθεί ο γιος της. Η ίδια είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα όταν απεβίωσε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄, το 1952.
Πολλοί ηγέτες είχαν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Κάρολο, όπως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τριντό.
«Ο Κάρολος είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του» ανέφερε η Μέι.
Αντιρρήσεις
Από τη μεριά του, ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πάντως ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.
Μια Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου έπειτα από μια «σοκαριστική» συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ. Μάλιστα, της είχε δηλώσει: «Δεν σας φαίνεται».
«Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί περί ρατσισμού δεν είναι κάτι καινούριο για τη βασιλική οικογένεια», παραπέμποντας σε κάποιες άτοπες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.