Κοσμος

Η Ρουμανία αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jerusalem.jpg
EPA/ABIR SULTAN

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος των σοσιαλδημοκρατών (PSD), ο Λίβιου Ντράγκνεα.

«Η απόφαση έχει ληφθεί (...), οι διαδικασίες ξεκινούν», δήλωσε ο Ντράγκνεα στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3, μολονότι δεν έχει γίνει καμιά επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του PSD, που διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής, η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Βιορίκα Ντοντσίλα υιοθέτησε την Τετάρτη το βράδυ «ένα υπόμνημα για την έναρξη των διαδικασιών ενόψει της μεταφοράς της (ρουμανικής) πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το έγγραφο αυτό υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση απόντος του υπουργού Εξωτερικών Τέοντορ Μελεσάνου, που επισκέπτεται την Τυνησία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες τον μιμήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η Ρουμανία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Φήμες ότι το Βουκουρέστι σκόπευε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ντράγκνεα, η απόφαση αυτή έχει «τεράστια συμβολική αξία» καθώς το Ισραήλ έχει «ισχυρή επιρροή σε διεθνές επίπεδο», και έχει «μεγάλη αξία για την αμερικανική κυβέρνηση». «Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για τη Ρουμανία», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του, όμως οι Παλαιστίνιοι θέλουν το Ανατολικό τμήμα της πόλης να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία θεωρεί κατεχόμενο έδαφος, και επιμένει πως το τελικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Πρόκειται για μια πραγματιστική προσέγγιση. Όπως όλοι μας, το Ισραήλ έχει επίσης το δικαίωμα να εγκαταστήσει την πρωτεύουσά του εκεί όπου επιθυμεί», είπε ο Ντράγκνεα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, η ρουμάνα πρωθυπουργός Βιορίκα Ντοντσίλα θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα. Η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτοβέλι έκανε μια επίσκεψη στο Βουκουρέστι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ντράγκνεα είχε ήδη αναφερθεί στα τέλη του 2017 στην ιδέα να μεταφερθεί η ρουμανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, αλλά ο ρουμάνος κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είχε αφήσει να γίνει σαφές πως εναντιωνόταν σε μια τέτοια απόφαση, τονίζοντας πως «το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να οριστεί κατόπιν απευθείας συμφωνίας» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η Ρουμανία είχε απόσχει στα τέλη του Δεκεμβρίου κατά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν είχε υιοθετηθεί ψήφισμα με το οποίο καταδικάστηκε η απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ