- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Άθλιο σκουλήκι» ο Τζούλιαν Ασάνζ σύμφωνα με τον υφ. Εξωτερικών της Βρετανίας
Καλεί τον ιδρυτή του Wikileaks να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού και να παραδοθεί
«Άθλιο σκουλήκι» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, καλώντας τον να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου ζει εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη.
Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα. Η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές πέρσι τον Μάιο, αλλά ο Ασάνζ εξακολουθεί να κινδυνεύει με σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία επειδή είχε το 2012 είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους παραβίασε όταν ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία.
«Είναι πολύ λυπηρό που ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού» είπε ο Ντάνκαν όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στη διάρκεια συνεδρίασης με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ήρθε ο καιρός αυτό το άθλιο σκουλήκι να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Ασάνζ είχε αναρτήσει μια σειρά από μηνύματα στο Twitter σχολιάζοντας τη «χρονική συγκυρία» της απέλασης Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες «12 ώρες έπειτα από μια από τις χειρότερες πυρκαγιές σε κτίρια στη μετασοβιετική ιστορία», σε ένα εμπορικό κέντρο της Σιβηρίας.
Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του στη Σουηδία ήταν αβάσιμες και ότι η πραγματική αιτία για την περιπέτειά του με τον νόμο ήταν το γεγονός ότι το WikiLeaks είχε δημοσιεύσει απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά αμερικανικά έγγραφα. Φοβάται ότι, αν παραδοθεί, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα Βρετανός δικαστής αρνήθηκε να αναστείλει τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του, λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη δικαιοσύνη». Η βρετανική αστυνομία διέκοψε από τον Οκτώβριο του 2015 τη μόνιμη φρούρηση της πρεσβείας του Ισημερινού, σημειώνοντας όμως ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν επιχειρήσει να βγει έξω. Εκείνη την εποχή οι αρχές είχαν ήδη δαπανήσει 12,6 εκατομμύρια λίρες στις επιχειρήσεις παρακολούθησης της πρεσβείας για να συλλάβουν τον Ασάνζ αν έβγαινε από το κτίριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Για «πληγές του Φαραώ» κάνουν λόγο οι κάτοικοι
Οι καταγγελίες συγγενών και οι πληροφορίες για ρωσικά δίκτυα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες πόλεις
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων
Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι εξ επαφής έξω από εστιατόριο
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.