Αθλητισμος

Kayak παντού: Ο Σερασόλσες επαναπροσδιορίζει το ανθρωπίνως δυνατό

Κατάβαση 25 χιλιομέτρων από ένα χιονισμένο ηφαίστειο, πέρασμα από πυκνό δάσος και το πρώτο διπλό kickflip με kayak σε καταρράκτη

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_si202103270002_news.jpg

Χιόνι, ηφαίστειο, δάσος και καταρράκτης: Ο Aniol Serrasolses πάει το kayak του στο πιο άγριο ταξίδι.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κατά την διάρκεια του 2020 δεν στάθηκαν ικανοί να σταματήσουν τον Ισπανό kayaker, Aniol Serrasolses, να πάει το kayak σε άλλο επίπεδο. Μαζί με την ομάδα του πέταξαν στην Χιλή όπου έστησαν την απόλυτη φυσική πίστα, η οποία περιλάμβανε μια κατάβαση 25 χιλιομέτρων, από ένα χιονισμένο ηφαίστειο, το πέρασμα από ένα πυκνό δάσος και το πρώτο διπλό kickflip με kayak σε καταρράκτη, για να ολοκληρώσει την διαδρομή σε μια ήρεμη λίμνη. Παράλληλα σε αυτή την ακραία περιπέτεια με kayak είδαμε τον αθλητή της Red Bull να κινείται με ταχύτητες που άγγιζαν τα 100km/h.

Kayaking At 100km/h On Snow | Red Bull Kayaking

«Πάντα ήθελα να κάνω kayak στο χιόνι, αλλά και να μπορέσω να συνδέσω τα τέσσερα στοιχεία: γη, αέρα, νερό και φωτιά» λέει ο Ισπανός. «Εκμεταλλευόμενος τον φοβερό χειμώνα που επικράτησε στην Χιλή το 2020 και με τις δυσκολίες στα ταξίδια λόγω των συνθηκών, αποφάσισα πως αυτή ήταν η ιδανική χρονιά για την πραγματοποίηση αυτού του project.

«Ήταν ένας πραγματικά δυνατός χειμώνας, με πολύ χιόνι, οπότε αισθανόμουν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω κάτι τοπικά. Ολοκληρώσαμε δύο μέρες γυρισμάτων στο χιόνι, αλλά δεν νιώσαμε ότι είχαμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Οπότε αποφασίσαμε να ενώσουμε αυτό το τμήμα της διαδρομής, μέσω ενός δάσους και να τελειώσουμε στα τοπικά ποτάμια.»

thumbnail_si202103260916_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Τον Σεπτέμβριο, στην αρχή της Χιλιανής άνοιξης, ο Serrasolses με την ομάδα του επισκέφθηκαν την περιοχή Araucania στη Χιλή. Καθώς, εκείνη την εποχή του χρόνου τα ποτάμια της περιοχής αρχίζουν και φουσκώνουν, ενώ παράλληλα το ηφαίστειο Villarrica είναι ακόμη χιονισμένο. Απλά ήταν η κατάλληλη ώρα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του!

Η διαδρομή ξεκίνησε από την κορυφή του ηφαίστειου, πέρασε μέσα από το δάσος κοντά στις πλαγιές που οδηγούν στον ποταμό Palguin και στον καταρράκτη Tomatita στον ποταμό Captren, για να καταλήξει στην λίμνη Villarrica. Έτσι συνδύασε νερό, γη, αέρα και φωτιά σε μια κατάβαση. «Αυτά είναι τα στοιχεία στα οποία αισθάνομαι πραγματικά ζωντανός. Πάντα αισθανόμουν άνετα να συνδέω βουνά, δάση και ποτάμια και απλά δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτά» υποστηρίζει ο Serrasolses.

Το φιλόδοξο αυτό project δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς εμπόδια -και στην κατάβαση με υψηλές ταχύτητες με το kayak στο χιόνι είχα μια εντυπωσιακή πτώση. «Το κομμάτι της κατάβασης στο χιόνι ήταν το πιο δύσκολο καθώς το kayak δεν είναι κατασκευασμένο για να γλιστρά σε χιονισμένες πλαγιές, οπότε το καβαλάς σαν έλκηθρο. Πας πολύ γρήγορα, αλλά ουσιαστικά είσαι εκτός ελέγχου. Σε μια από αυτές τις καταβάσεις έχασα τον έλεγχο λίγο πριν προσεγγίσω ένα τμήμα με μεγάλους πάγους και το kayak μου χτύπησε έναν από αυτούς με πάνω από 80 km/h με αποτέλεσμα να κάνω ένα άλμα πάνω από 10 μέτρα. Προσπάθησα να το κοντρολάρω στον αέρα, αλλά τελικά έπεσα σε ένα κομμάτι με σκληρό χιόνι.»

thumbnail_si202103260899_news.jpg

Και πως διαχειρίστηκε τελικά μια τόσο σκληρή σύγκρουση; «Αυτή η πτώση ήταν πραγματικά ζόρικη καθώς το χιόνι ήταν πολύ σκληρό. Σίγουρα πόνεσα. Βλέπετε η αρχική μου ιδέα ήταν να αποφύγω αυτούς τους πάγους, αλλά πριν ολοκληρώσω αυτή την κίνηση το kayak άρχισε να περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Οπότε κατευθύνθηκα κατ' ευθείαν σε ένα πάγο που με έστειλε στον αέρα.»

Καθώς οι υψηλές ταχύτητες και οι εναλλαγές των τερέν με το kayak δεν ήταν αρκετά για τον Serrasolses, όταν έφτασε στον καταρράκτη πέτυχε έναν ελιγμό που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι σήμερα με kayak: το πρώτο διπλό kickflip. «Το συγκεκριμένο τρικ περιλαμβάνει δύο περιστροφές στον αέρα. Είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια να γίνει σε μεγάλα κύματα στη θάλασσα ή σε ποτάμι, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτή τη φορά τα κατάφερα με την πρώτη προσπάθεια, οπότε δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσω για τριπλό, έτσι δεν είναι;»

«Η βασική φιλοσοφία αυτής της προσπάθειας ήταν να πάμε το kayak έξω από το στοιχείο του, παρά να επαναλάβουμε καταβάσεις σε άγρια νερά και καταρράκτες», εξηγεί. Το double kickflip είναι ένα κόλπο που περιλαμβάνει δύο περιστροφές και παρόλο που το έχουν προσπαθήσεις αρκετοί ουδείς είχε καταφέρει να το βγάλει. Αυτή τη φορά όμως πήγε πολύ καλά. Έβγαλα τις δύο περιστροφές με την πρώτη προσπάθεια, αλλά χρειάστηκε μεγάλη αφοσίωση για να το κάνω από τόσο μεγάλο ύψος. Μάλιστα αν δεν το προσγείωνα σωστά, η ισχύς της πρόσκρουσης με την πλάτη θα ήταν πολύ μεγάλη... Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν το προσγειώσεις σωστά, πάλι μεγάλο είναι το κοπάνημα!»

Το ερώτημα είναι αν φιλοδοξεί να πιέσει τα όρια ακόμη παραπάνω στο επόμενο του project. Ίσως όχι: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχω εστιάσει στην εξέλιξη του σπορ -στους πιο ζόρικους καταρράκτες, στα πιο άγρια ποτάμια και στα πιο βαθιά νερά. Καθώς όμως μεγαλώνω φιλοδοξώ να κάνω πιο δημιουργικά πράγματα, οπότε στα κυριότερα κινηματογραφικά μου project με kayak προσπαθώ να βρω όμορφες τοποθεσίες και μέρη που δεν είναι γνωστά στον κόσμο.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ