Αθλητισμος

Ποιος έβαλε να σακατέψουν τον Τζήλο;

Αφελή σενάρια, επικοινωνιακά παιχνίδια και επιλεκτικές διαρροές σε μια υπόθεση που ακόμη «εξιχνιάζεται»

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θανάσης Τζήλος
Θανάσης Τζήλος

Έρευνες, αναζητήσεις, σκασιαρχεία υπόπτων, μαζί με μπόλικη παραπληροφόρηση, χωρίς κανείς να φτάνει στο ζουμί που είναι και το κυρίως ζητούμενο: ποιοι έστειλαν τους δράστες να ξυλοκοπήσουν τον διαιτητή Θανάση Τζήλο; Όχι ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά ποιοι τους έβαλαν.

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Το πόρισμα των αστυνομικών και δικαστικών αρχών μιλάει για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, «η οποία φέρεται να διακόπηκε, όχι με βούληση των δραστών, αλλά εξαιτίας της παρουσίας των περίοικων που αντιλήφθηκαν την εξέλιξη του περιστατικού». Αναφέρεται όμως σε «τυχόν ηθικούς αυτουργούς», που σημαίνει ότι προς το παρόν η ανάκριση, ως προς αυτό το κρίσιμο σκέλος, βρίσκεται στο σκοτάδι. Με τόσα πολλά στοιχεία, όπως αυτά που έχουν βγει στην επιφάνεια σε δόσεις, θα περίμενε κανείς να έχει φτάσει η αστυνομική έρευνα στο ζουμί. Όμως τέσσερις περίπου μήνες μετά και ενώ ο διαιτητής σφύριξε ξανά τη Δευτέρα στον αγώνα Ατρόμητου - Απόλλωνα, η αδυναμία να εξιχνιαστεί επί της ουσίας η μυστήρια υπόθεση παραμένει δεδομένη παρά την «πανηγυρική» ανακοίνωση της αστυνομίας και την «εμφάνιση» του ενός από τους φερόμενους ως δράστες. 

Περίεργος και ο τρόπος με τον οποίο δύο μήνες τώρα γίνονται διαρροές μέσα από συγκοινωνούντα σάιτ που αλληλοτροφοδοτούνται με αδιασταύρωτες πληροφορίες, «φωτογραφίζουν» και στην ουσία στοχοποιούν υποτιθέμενους δράστες και κουνάνε το δάχτυλο σε όσους δεν φτάνουν στη άκρη του νήματος με τον τρόπο που θα τους εξυπηρετούσε. Οταν, όμως, ο μοναδικός τους σκοπός είναι να «καταδικάσουν» κάποιον ντε και καλά, μάλλον χλωμό να φτάσουν στην αληθινή αλήθεια. 

Τα τρία ή τέσσερα πρόσωπα που φαίνεται να πρωταγωνίστησαν στην ιστορία πλασάρονται περίπου σαν φαντομάδες. Ο ένας, «γνωστός οπαδός μεγάλης ομάδας» που λέγεται πως είχε σχέση πότε με «εξωδιοικητικό παράγοντα» και πότε με «αντιπρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ». Εφυγε στο εξωτερικό και αναζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, αφού για μέρες τον φωτογράφιζαν διάφορα δημοσιεύματα! Ένας δεύτερος, «ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής ομάδας του Πειραιά» παραδόθηκε μόνος του, πήγε στον ανακριτή αλλά αφέθηκε «ελεύθερος με περιοριστικούς όρους». Δύο ακόμη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, υποτίθεται ότι αναζητούνται ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα. Ολοι αυτοί μιλούσαν πριν και μετά την επίθεση με έναν «πρωταθλητή τζούντο», έναν «ιδιοκτήτη ψητοπωλείου» και με τους δύο εμπλεκόμενους «εν ενεργεία αστυνομικούς». Και, φυσικά, το ότι μιλάει κάποιος σε κάποιον άλλο δεν σημαίνει αναγκαστικά εμπλοκή στην υπόθεση.

Το σενάριο της επίθεσης και του ξυλοδαρμού του Λαρισαίου διαιτητή, έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από διάφορες διαρροές, παραπέμπει σε ερασιτέχνες κακοποιούς και όχι σε σοβαρούς «επαγγελματίες» που πήγαν και πραγματοποίησαν «μαφιόζικη επίθεση». Ελάχιστοι μπορούν να πιστέψουν ότι οι δράστες νοίκιασαν με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους αυτοκίνητο από την Αθήνα, πήγαν στην Λάρισα, χτύπησαν με «επαγγελματικό» τρόπο, έφυγαν, ξαναγύρισαν Αθήνα και παρέδωσαν το νοικιασμένο όχημα χωρίς να ενδιαφέρονται για τα ίχνη που άφησαν. Συνήθως όποιος οργανώνει και εκτελεί τέτοια «δουλειά» βρίσκει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, τού βάζει πλαστές πινακίδες, κάνει ό,τι κάνει και μετά το εγκαταλείπει κάπου ή το καίει διαφεύγοντας με ένα άλλο. Επίσης ποτέ δεν μιλάει από το κινητό του τηλέφωνο (ή ακόμα περισσότερο από τον υπηρεσιακό του κινητό ο αστυνομικός!) την ώρα της επιχείρησης καθώς μπορεί να βρει πανεύκολα καρτοκινητά μιας χρήσης που δεν αφήνουν πίσω τους πατημασιές και μετά να τα πετάξει σε κάποιο υπόνομο. 

Στο πόρισμα της αστυνομίας γίνεται λόγος για «πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια και ένα σφυρί» αλλά η περιγραφή του περιστατικού συνοδεύεται από την φράση «σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο παθών». Δεν υπάρχει καμία άλλη (γνωστή τουλάχιστον) μαρτυρία. 
Όσο για την προανάκριση, αυτή έχει βγάλει ακόμη και το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας της επιχείρησης, αν και δεν έχει μιλήσει κανείς από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Το ακόμη πιο αστείο, ότι τα αναγκαία εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν μόλις ο ένας διέφυγε στο εξωτερικό. Και την αμέσως επόμενη μέρα ένα άλλος παρουσιάστηκε αυτοβούλως, πήγε στον ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος. Ταυτόχρονα η αστυνομία ψάχνει με τεράστια χρονοκαθυστέρηση τα sms σε κάποια κινητά μπας και βγάλει άκρη. Μια υπόθεση με τεράστια κενά που αφήνουν ζωηρές αμφιβολίες για το αν η ιστορία θα φτάσει σε αληθινές αποκαλύψεις και κυρίως σε καταδίκες, όχι των εκτελεστικών οργάνων αλλά εκείνων που τους έστειλαν στη Λάρισα... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ