- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σόιμπλε: Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης
Τι είπε για την κατάσταση στην Deutsche Bank
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση μιας νέας οικονομικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σημείωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η αποτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πολιτικών «μεγάλης χαλάρωσης» τις οποίες εφαρμόζουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Ο Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) από τη Γερμανία το 2017, απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς άμεσα σχετικά με την κατάσταση της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος.
Πάντως επέκρινε την «υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική», η οποία συμπεριλαμβάνει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων και άλλων μη συμβατικών μέσων από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φάση της ιδιαίτερα ασθενικής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.
«Ο κίνδυνος νέας κρίσης δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς», τόνισε ο Σόιμπλε.
Κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στελέχη του Ταμείου επισήμαναν ότι η Ντόιτσε Μπανκ πρέπει να επανεκτιμήσει το επιχειρηματικό μοντέλο για να διατηρήσει τα κέρδη της και το κεφάλαιό της, εν μέσω μιας κατά πάσα πιθανότητα μακράς περιόδου χαμηλών επιτοκίων, που πιέζουν τα περιθώριά της.
Όμως ο Σόιμπλε αντέτεινε ότι δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών να επιβλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι όλο και περισσότερες φωνές στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν ανησυχίες για τους κινδύνους της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
«Αν το ΔΝΤ το ίδιο προειδοποιεί εναντίον των συνεπειών της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, νομίζω αυτό είναι μια ένδειξη ελπίδας που θα πάρουμε πιο σοβαρά (από) αυτό που η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) λέει ξανά και ξανά και ξανά», είπε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Αυτά τα δύο πράγματα μαζί—η παγκόσμια διόγκωση του χρέους, του ιδιωτικού, του δημόσιου και του εταιρικού, και ταυτόχρονα η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική—ίσως είναι ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εάν αντλήσαμε όλα τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης πριν από 10 χρόνια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ΑΙ δεν έχει αξίες. Δεν έχει κοινωνική συνείδηση. Δεν έχει αίσθηση δικαιοσύνης», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και τις «συνιστώσες»
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός συνεκτικού προγραμματικού οράματος για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο πράσινη» δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής
«Δεν κάνεις συμπαράταξη με τον εαυτό σου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Η απόφαση αφορά περίπου 350 χιλιάδες δανειολήπτες και όλα τα Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Ποιοι μένουν αυτομάτως εκτός
Πώς το κόμμα ακολουθεί τη στρατηγική της αυτοϋπονόμευσης
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Αμφισβητώ αν το επικοινωνιακό χάρισμα του Τσίπρα μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται η κοινωνία» πρόσθεσε
Ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν», η εισήγηση του ΔΣ του ΕΦΚΑ
Δίμηνη προθεσμία στην Επιτροπή Αναθεώρησης
Τι ισχύει για τις οικογένειες με νέο εξαρτώμενο τέκνο
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Όσα είπε η υπουργός Παιδείας για τις Πανελλήνιες και τους ψυχολόγους στα σχολεία
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες»
«Ξεφύλλιζε παρακολουθήσεις στο Μαξίμου», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Βαρουφάκη
11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.