Βιβλιο

«Σιλό»: Μια επική τριλογία Επιστημονικής Φαντασίας

Πώς μία αυτοέκδοση σε e-book κατέκτησε μέσα σε ελάχιστους μήνες την κορυφή των μπεστ-σέλερ

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σιλό»: Μια επικήτριλογία Επιστημονικής Φαντασίας

«Σιλό»: η τριλογία επιστημονικής φαντασίας (εκδ. Anubis, μτφ. Γιώργος Καρατζήμας) του Hugh Howey γίνεται σειρά στο Apple TV+

Για όποιον αγαπά την Επιστημονική Φαντασία, το «Σιλό» του Hugh Howey έχει αποκτήσει εδώ και μία δεκαετία σχεδόν… μυθικές διαστάσεις, για μία σειρά από λόγους. Πρώτα-πρώτα, αρχικά ο Howey δεν είχε σκοπό να γράψει ένα μυθιστόρημα. Ενόσω δούλευε σε ένα βιβλιοπωλείο (μία από τις πιο όμορφες δουλειές του κόσμου), έγραψε απλώς ένα μάλλον εκτεταμένο διήγημα γύρω από μία ιδέα που τριβέλιζε στο μυαλό του, και το εξέδωσε το 2011 μέσω του Kindle Direct Publishing του Amazon, μία απλή στη χρήση πλατφόρμα αυτοέκδοσης που επιλέγουν πάμπολλοι συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Το διήγημα όμως είχε τεράστια, και προφανώς ανέλπιστη, επιτυχία. Ο Howey άρχισε να προσθέτει όλο και περισσότερες νουβέλες στον μύθο, χτίζοντας σιγά-σιγά το σύμπαν του — που κατέληξε στον πρώτο, πάντα ψηφιακό, τόμο της τριλογίας του. Τα download έπεφταν βροχή, οι κριτικές ήταν από καλές έως διθυραμβικές, και οι φαν πολλαπλασιάζονταν συνεχώς. Ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά, ο Howey είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται ο ίδιος τα δικαιώματα για τις επίσημες μεταφράσεις του μυθιστορήματός του.

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διεκδικήσεων, η Τριλογία κατέληξε στο Apple TV+, που σιγά-σιγά χτίζει μία εξαιρετική ταινιοθήκη Επιστημονικής Φαντασίας

Αφ’ ης στιγμής το «Σιλό» βρέθηκε στην κορυφή των μπεστ-σέλερ του Amazon, κατάφερε να κρατηθεί εκεί για πολλούς μήνες, επιτρέποντας στον Howey να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Έτσι, προέκυψαν και τα επόμενα δύο βιβλία τηςΤριλογίας, η «Βάρδια» (που επίσης κυκλοφορεί από τις εξειδικευμένες στο Fantasy και στην Επιστημονική Φαντασία Εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση του Ορέστη Μανούσου) και η «Σκόνη» (που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα), ενώ ήδη εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών διαγκωνίζονταν για το πού θα καταλήξουν τα δικαιώματα του έργου. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διεκδικήσεων από γραφεία, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές, η Τριλογία κατέληξε με τα πολλά στον πλειοδότη, το Apple TV+, που, να σημειωθεί, σιγά-σιγά χτίζει μία εξαιρετική ταινιοθήκη Επιστημονικής Φαντασίας: «Foundation», «Invasion», «Finch», «See», «Dr Brain», «For all Mankind», «Calls», «Amazing Stories» κ.ά. Σαν executive producer φιγουράρει η Rebecca Ferguson, που επίσης θα πρωταγωνιστεί, ενώ η ίδια φρόντισε να ενταχθεί στο καστ —μεταξύ πολλών άλλων— και ο Tim Robbins. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και θα ολοκληρωθούν φέτος την άνοιξη.

Ο Hugh Howey τα παρακολουθεί όλα αυτά από κάπως μακριά, όπως διαβάζουμε, καθώς είναι ένας ήσυχος, μετρημένος και εκτός λογοτεχνικού σταρ-σίστεμ τύπος, ένας σαρανταπεντάρης πλέον που του αρέσει η ιστιοπλοΐα, τα φεστιβάλ τύπου Burning Man και να αράζει σε καφετέριες μικρών πόλεων. Βέβαια, συνεχίζει να γράφει — πάντα Επιστημονική Φαντασία. Και πάντα με μεγάλη επιτυχία.

Αν δει κανείς τα ratings στο Goodreads, θα διαπιστώσει πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, 170.000 αναγνώστες έχουν βαθμολογήσει μέχρι σήμερα το «Σιλό» («Το εκδοτικό φαινόμενο που καθήλωσε εξίσου το ευρύ αναγνωστικό κοινό και τους λάτρεις των βιβλίων φαντασίας» κατά τη Wall Street Journal), με ένα 4,20/5 (!) για μέσο όρο, και με 142.000 (!) τετράστερες και πεντάστερες κριτικές. Είναι πολύ μεγάλα νούμερα αυτά. Κάθε συγγραφέας θα τα ζήλευε.

«Σιλό»: Μια επικήτριλογία Επιστημονικής Φαντασίας

Ας δούμε όμως και την υπόθεση του πρώτου τόμου αυτής της μετα-αποκαλυπτικής, κλειστοφοβικής και μυστηριώδους, όσο και απολαυστικής και εθιστικής, δυστοπίας:

Ένα αχανές υπόγειο σιλό έχει γίνει το ύστατο καταφύγιο μιας μικρής κοινότητας ανθρώπων, των μοναδικών επιζώντων μιας μυστηριώδους καταστροφής που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Γη σε οικολογική κόλαση. Οι κάτοικοι του υπόγειου οικισμού έχουν θεσπίσει απαράβατους νόμους που εξασφαλίζουν την επιβίωση του κοινωνικού συνόλου, μέχρι την ημέρα που ο σερίφης του σιλό παραβιάζει το μεγαλύτερο ταμπού απ’ όλα: αποφασίζει να βγει έξω, στην επιφάνεια του κατεστραμμένου πλανήτη. Η μοιραία αυτή πράξη φέρνει στο φως ερωτήματα που κανείς μέχρι τότε δεν είχε διανοηθεί να θέσει: Τι υπάρχει στ’ αλήθεια εκεί έξω; Ποιος δημιούργησε το σιλό; Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τους δρακόντειους νόμους που διέπουν τη μικροσκοπική κοινότητα; Η Τζουλς Νίκολς, η νέα σερίφης, αναλαμβάνει να ξετυλίξει το κουβάρι των σκοτεινών μυστικών και να αντιμετωπίσει την τρομακτική αλήθεια…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ