- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διήγημα που κατηγορήθηκε ότι γράφτηκε από τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε το βραβείο της Κοινοπολιτείας
Το έργο «The Serpent in the Grove» του Τζαμίρ Ναζίρ χαρακτηρίστηκε «πρωτότυπο, ποιητικό και βαθιά συγκινητικό»
Ο 61χρονος συγγραφέας Τζαμίρ Ναζίρ, ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2026 για το έργο του «The Serpent in the Grove»
Ένα διήγημα που κατηγορήθηκε ότι γράφτηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε τελικά το γενικό βραβείο της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Short Story Prize).
Το διήγημα του Τζαμίρ Ναζίρ με τίτλο «The Serpent in the Grove» έγινε viral αφού αναδείχθηκε νικητήριο στα μέσα Μαΐου, με τον συγγραφέα να λαμβάνει το χρηματικό έπαθλο των 5.000 λιρών. Ωστόσο, επικριτές στις πλατφόρμες X και Bluesky υποστηρίζουν ότι το κείμενο παρουσίαζε «προφανή σημάδια» χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ερευνητής Ναμπίλ Σ. Κουρέσι υποστήριξε ότι η δομή των προτάσεων του Ναζίρ παρέπεμπε σε κείμενο το οποίο είχε παραχθεί από μηχανή. Παράλληλα, ο καθηγητής του Wharton, Ήθαν Μόλικ, χρησιμοποιώντας το εξειδικευμένο λογισμικό ανίχνευσης Pangram, αποφάνθηκε ότι το διήγημα ήταν 100% προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στον απόηχο της διαμάχης, το Ίδρυμα της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Foundation) προέβη σε επανεξέταση των νικητών, διαδικασία που, όπως ανακοίνωσε, περιελάμβανε τον έλεγχο προσχεδίων, εγγράφων με χρονοσήμανση και διαφόρων σημειώσεων. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις διαβεβαιώσεις των συγγραφέων μας και την επιβεβαίωσή τους ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη κατά τη συγγραφή των έργων τους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ιδρύματος, Ράζμι Φαρούκ.
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Λουίζ Ντόιτι, χαρακτήρισε το έργο του Ναζίρ ως «μια πρωτότυπη, ποιητική και βαθιά συγκινητική ιστορία».
Ο Τζαμίρ Ναζίρ, ο οποίος κατάγεται από το Μπιχάρ της Ινδίας, προέβη σε διάψευση των ισχυρισμών μέσω του LinkedIn – αν και η ανάρτηση αποσύρθηκε στη συνέχεια – ενώ μιλώντας στην εφημερίδα The Observer εξήγησε τη συγγραφική του μέθοδο. Όπως ανέφερε, μια χρόνια πάθηση του καθιστά αδύνατη την παρατεταμένη εργασία σε γραφείο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τη λειτουργία μετατροπής ομιλίας σε κείμενο στο κινητό του τηλέφωνο, προχωρώντας στη συνέχεια σε ελαφρά διορθωτική επιμέλεια.
«Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια στην ύπαιθρο του Τρινιντάντ», δήλωσε αναφερόμενος στην πηγή έμπνευσής του. «Κάθε μέρα, πηγαίνοντας στο σχολείο, περνούσα έξω από τα μαγαζιά που σέρβιραν ρούμι, όπου συγκεντρώνονταν οι εργάτες των φυτειών ζαχαροκάλαμου και οι χειρώνακτες. Θυμάμαι τις φωνές, τα γέλια, τους καβγάδες και τις συζητήσεις που διαμόρφωναν τη ζωή στο χωριό».
Οι αρχικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανακοίνωση της νίκης του Ναζίρ ήταν αρνητικές, με έναν χρήστη του X να γράφει: «Εξαιρετικά απογοητευτικό και αποθαρρυντικό. Δίνει την εντύπωση ότι ήθελαν να εμμείνουν στην απόφασή τους μετά τον σάλο που προκλήθηκε γύρω από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI). Ίσως το ξανασκεφτώ τώρα πριν υποβάλω τις ιστορίες μου εδώ».
Σε δήλωσή της προς την εφημερίδα Guardian, η Φαρούκ ανέφερε: «Αντί να παραδώσουμε την κρίση μας σε λογισμικό εντοπισμού τεχνητής νοημοσύνης, ζητήσαμε από τους νικητές να παρουσιάσουν τα προσχέδια και τα περιγράμματα της εργασίας τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω λογισμικό δεν είναι αλάνθαστο: βγάζει αντιφατικά συμπεράσματα και, κατ' αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει την ίδια την εμπιστοσύνη στην οποία βασίζεται ένα βραβείο».
«Όσο πιο εντυπωσιακό είναι το χάρισμά του, όσο πιο πολύ αναστατώνει η ασυνήθιστη λάμψη του, τόσο πιο εύκολα κατηγορείται ότι είναι προϊόν μηχανής. Ένας νέος συγγραφέας στο Κίνγκστον ή την Καλκούτα, στην Κουάλα Λουμπούρ ή το Κιγκάλι, καλείται πλέον να αποδείξει όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και την ίδια του την ανθρώπινη υπόσταση».
Με πληροφορίες από Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο «The Serpent in the Grove» του Τζαμίρ Ναζίρ χαρακτηρίστηκε «πρωτότυπο, ποιητικό και βαθιά συγκινητικό»
Μια συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Το τούνελ», η Ξένια Κούρτογλου μιλά για τις απώλειες, τους χωρισμούς, τις ανατροπές της ζωής και την ψυχική ανθεκτικότητα, που μας βοηθά να ξανασταθούμε στα πόδια μας.
Ένα μυθιστόρημα για την εξουσία, την οικογενειοκρατία και το τέλος της Δημοκρατίας
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Μια συνομιλία για τη Νέα Ιστορία, τη μεγάλη διάρκεια, το «εκ των υστέρων» και την ανάγκη να καταλαβαίνουμε τον κόσμο πριν τον κρίνουμε
Από το Παρίσι του 1950 και την Αθήνα μέχρι την Κόλαση του Δάντη
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους
Οι χαρακτήρες, ο έρωτας, η μοίρα και η δύναμη της αφήγησης
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου 2026 από τις εκδόσεις Αρμός
Τα παλαιοβιβλιοπωλεία θα είναι κανονικά βιβλιοπωλεία μόνο σε μία Μαντ Μαξ εποχή
Ο Βρετανός συγγραφέας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Ιουνίου 1903
Το δεύτερο βιβλίο του ψυχολόγου Κίμωνα Καλαμάρα
Ο Δημήτρης Τσεκούρας (Πεζογράφος-Θεατρικός συγγραφέας-Μεταφραστής) γράφει για το βιβλίο «Ένα» του Δημήτρη Ματσούκα
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος μιλάει για το μέλλον της κοινωνίας με αφορμή το νέο του βιβλίο «Προς μια νέα μητριαρχία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.