1821 Digital Gallery
«Εάν ήσουν εδώ»

«Εάν ήσουν εδώ»

Η αίσθηση της απώλειας. Όλα αυτά που περιμέναμε και δεν ήρθαν στην ώρα τους. Ή αυτά που ήρθαν και χάθηκαν πριν από εμάς. Τα έργα του Χρήστου Παλλαντζά αφηγούνται τη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής μέσα από την αναβίωση του χαμένου χρόνου. Στους πίνακές του, ο χρόνος έχει παγώσει και το ανθρώπινο σώμα, απελευθερωμένο από τα κοινωνικά στερεότυπα αναζητεί την κάθαρση. Οι πρωταγωνιστές των έργων έχουν πρόσωπα οικεία και σώματα με τη δικιά τους ιστορία.

Με αυτούς τους ήρωες θα συνομιλήσουμε στην καινούρια έκθεση του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου, που επιστρέφει έπειτα από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό. Η έκθεση έχει τίτλο εἰ ἦς ὧδε (Εάν ήσουν εδώ) και θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Ευριπίδη μέχρι τις 26 Μαρτίου 2016.

image

«Η φράση «εἰ ἦς ὧδε Κύριε...» (κεφ. ια. παρ.21). παρμένη από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, είναι αυτή που ορίζει το μέγεθος του δράματος που προηγείται της Αναστάσεως του Λαζάρου(…). Οι αρετές της υπομονής και της καρτερικότητας, όροι αντίθετοι με το πνεύμα του εφήμερου και του αναλώσιμου, έρχονται για να ορίσουν ξανά τη σχέση μας με το Θείο» αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Εἰ ἦς ὧδε...οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε αλλά περισσότερο αυτό που θα ορίσει το μέγεθος της ψυχής μας στην ουσία της, το άλλο μας μισό που έχουμε απωλέσει».

Σχετικα
Κωνσταντίνος Πάτσιος: Η θεωρία των παιγνίων με εικαστικούς όρους
Κωνσταντίνος Πάτσιος: Η θεωρία των παιγνίων με εικαστικούς όρους

Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλάντζα διακρίνεται για τη στέρεα τεχνική της, το σχέδιο που ακουμπάει τις αξίες της ζωγραφικής και τις δυνατές χρωματικές φόρμες, που καθορίζουν τον χώρο και τον χρόνο συνδέοντας τον μύθο με την πραγματικότητα, αναζητώντας την αλήθεια ενάντια στα στερεότυπα.

image

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση «… ο Χρήστος Παλλαντζάς φαίνεται να συμμερίζεται την παραδοσιακή άποψη ότι το πορτραίτο και η ανθρώπινη μορφή ανήκουν στην υψηλότερη, την ευγενέστερη και τη δυσκολότερη κατηγορία στην ιεραρχία των τεχνών. Η λέξη «δυσκολότερη» αποτελεί κλειδί για να διεισδύσουμε στον κόσμο του Παλλαντζά. Ο ζωγράφος δεν σταματά να πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες που βάζει στον εαυτό του όταν «σκηνοθετεί» τα μοντέλα του μέσα στον χώρο του εργαστηρίου, ξεκινώντας από τις περίπλοκες στάσεις των σωμάτων, τους φωτισμούς, τα στοιχεία της σύνθεσης ή από τον χρωματικό πλούτο που τα περιβάλλει….».

Σχετικα
Ντένη Θεοχαράκη: «Η ματιά έχει ασύλληπτη δύναμη»
Ντένη Θεοχαράκη: «Η ματιά έχει ασύλληπτη δύναμη»

image

Στο δικό της κείμενο η Διευθύντρια της ιταλικής Α100 Gallery, κ. Νunzia Perrone, επισημαίνει : «Ο Παλλαντζάς, όπως οι μεγάλοι καλλιτέχνες, δεν μπορεί κατ’ ουσίαν να ετικετοποιηθεί ποτέ. Η ζωγραφική του ενίοτε με έκανε να σκεφτώ τον Freud, αλλά και τον Caravaggio, τον Rembrandt, τον Soutine. Ο Παλλαντζάς είναι ζωγράφος τελεία και παύλα(….)Γιατί δεν προσπαθεί να ζωγραφίσει την πραγματικότητα αλλά την ψυχή του ανθρώπου. Απεικονίζει τα πρόσωπα όπως είναι. Ή ακόμα καλύτερα, όπως ο ίδιος τα γνώρισε, χωρίς καμία πρόθεση αντικειμενικότητας, χωρίς να θέλει να προσδώσει σε κάθε έργο του κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Αντιθέτως, το ξεχωριστό μήνυμα αναδύεται περισσότερο με τρόπο έμμεσο από το σύνολο της δουλειάς του. «Για να μας συγκλονίζει η ζωγραφική δεν πρέπει να περιορίζεται στο να μας θυμίζει την ύπαρξη της ζωής, αλλά να έχει η ίδια τη δική της ζωή».

image

Στην απώλεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του Χρήστου Παλλαντζά αναφέρεται o Επίκουρος Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Τσάφος, υπογραμμίζοντας : «Απώλεια, μια επώδυνη εμπειρία, ένας οριστικός και αναπόδραστος αποχωρισμός. Μια ρωγμή που πολλές φορές αφήνει να φανεί το τραύμα, κρυμμένο συχνά, μαζί του όμως και η προσδοκία επούλωσης… Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα μας μεταφέρει ο Παλλαντζάς επεκτείνοντας τον κόσμο του - μαζί και τον δικό μας - καθώς συνεχίζει την αναμέτρησή του με τη ζωή και την τέχνη σε δύσβατες περιοχές στοχασμών, αισθημάτων, αλλά και ζωγραφικών αναζητήσεων».

image

Η ιδιοκτήτρια της Γκαλερί Ευριπίδη, κα Νάσια Ευριπίδου, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί την νέα έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά και τονίζει: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτή την Έκθεση «σταθμό» στη μοναδική καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Παλλαντζά. Παρακολουθώ τα έργα του σε μια εξελικτική πορεία τουλάχιστον 10 χρόνων, κατά την οποία ωρίμασαν και τελειοποιήθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και αυτοκριτικής. Πιστεύω στη ζωγραφική του, τον κατατάσσω στους κορυφαίους του είδους του, και εκτιμώ ότι η νέα του έκθεση «εἰ ἦς ὧδε» αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επιτυχημένης διαδρομής».

Eγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20.00.

Διάρκεια Έκθεσης : 18 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου.

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 210 3615909, www.evripides-art.gr

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 20.30,

Σάββατο: 11.00 -15.00.

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5