Tip of the day

Πού θα βρεις το πιο λουκούμι παϊδάκι στα Κάτω Πατήσια

Ο ιδιοκτήτης είναι από το Αγρίνιο και ξέρει από καλό κρέας και σωστό ψήσιμο

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το παϊδάκι του Σπανού

Στον Σπανό στα Κάτω Πατήσια θα βρεις άπαιχτα παϊδάκια, κοντοσούβλια, αγρινιώτικο κοκορέτσι,  και άλλα νόστιμα

Δίπλα στα ΚΤΕΛ στα Κάτω Πατήσια, στην ομορφιά μιας γειτονιάς που θυμίζει λίγο επαρχία, πίσω από τις νιου πολυκατοικίες και μέσα αυτό το λίγο παράνομο γοητευτικό και σκοτεινό που κυκλοφορεί γύρω από τους παλιούς σταθμούς, εδώ που κάποτε υπήρχαν πολλά κουτούκια, ρεμπέτες, λαϊκές μουσικές θα βρεις και τον Σπανό, τυπικό δείγμα μιας αληθινής και βέρας παλιάς ταβέρνας. Η Γεωργία (η σύζυγος) με τον Σπανό ήρθαν από τα χωριά τους το 1981 και σιγά-σιγά, έχτισαν το παραδοσιακό ταβερνείο τους.

Ταβέρνα Σπανός

Πριν καθίσεις για φαγητό έχουν πολλά να δουν τα μάτια σου. Την ανοιγόμενη αυλή με τις τοιχογραφίες, τις πρασινάδες, τα πολύχρωμα μαξιλαράκια και το νησιώτικο δάπεδο, την ψησταριά με τις σούβλες να γυρίζουν ορεκτικά, στη συνέχεια τη μεγάλη αίθουσα με τα βαρέλια, το γραφείο, τα τραπέζια με τα καρό τραπεζομάντιλα και ένα ολόκληρο μουσείο-συλλογή: τεύχη του Μικρού Ήρωα και του Μπλεκ, το παλιό τηλέφωνο, γκλίτσες και υφαντά, το τζουκ-μποξ -που δουλεύει!- καλυμμένο με δαντελωτά σεμεδάκια, σταυροβελονιές σε χρυσές κορνίζες, τη Singer ραπτομηχανή της γιαγιάς.

Ταβέρνα Σπανός

Μπορεί το ντεκόρ να σου φανεί και λίγο κιτς αλλά μην προτρέχεις, τουλάχιστον μέχρι να έρθει το χοιρινό κοντοσούβλι, το ζουμερό, το απολύτως ρουστίκ και ταυτόχρονα διόλου βαρύ ή λιπαρό, το οποίο ψήνεται τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια για να κρατήσει το κρέας τους χυμούς του. Στον Σπανό θα έρθεις πρωτίστως για την ποιότητα στο κρέας, το οποίο έρχεται αποκλειστικά από το χωριό, το Αγρίνιο, για να ψηθεί με τη συνταγή του αφεντικού, όπως τη διδάχτηκε από τα μικράτα του, σε μια περιοχή που φημίζεται για τα κοψίδια της.

Ταβέρνα Σπανός

Το παϊδάκι είναι η φήμη του μαγαζιού, λεπτοκομμένο, μόνο από πλευράκια, ολόσωστα ψημένο, όσο πρέπει λιπαρό, με το σωστό αλάτι. Άλλο έπος, το αγρινιώτικο κοκορέτσι. Λεπτό, φτιαγμένο μόνο με συκωτάκια, λιπάκι τόσο όσο, τραγανό απέξω και λουκούμι εντός, ολόφρεσκο, τυλιγμένο με περίσσια μαεστρία, νοστιμιά επική, μόνο από καλό κρέας, αλάτι και πιπέρι. Τηγανητή πατάτα για το ολοκληρωμένο έγκλημα, ωραίο και το παϊδάκι προβατίνας και το λουκάνικο που δεν θα σου θυμίσει σε τίποτα τα συνηθισμένα της αγοράς. Αφήσαμε ανοιχτό λογαριασμό με το αρνί στη σούβλα, την επόμενη φορά, θα κάνουμε Πάσχα.

Αριστείδου Οικονόμου 2, Κάτω Πατήσια, 2108327381, 6932661140

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ