Tip of the day

Η ωραιότερη καντίνα μέσα σε πάρκο

Στο Πεδίον του Άρεως υπάρχει μία τέλεια καντίνα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαρδένια, Πεδίον του Άρεως

Η «Γαρδένια» στο Πεδίον του Άρεως είναι η καλύτερη, πιο αναπαυτική, η πιο οικονομική και θεαματική καντίνα στον κόσμο

Στο Πεδίον του Άρεως, με την πετυχημένη έκθεση βιβλίου, ο κόσμος ξεχειλίζει από παντού – δεν  ξέρω αν αγοράζουν βιβλία όλοι όσοι σουλατσάρουν πάνω κάτω ανάμεσα στα περίπτερα, αλλά σίγουρα κινείται το είδος (βιβλίο), τουλάχιστον το βλέπει ο κόσμος και εξοικειώνεται με τα εξώφυλλα, γιατί όχι και με τα ίδια τα καημένα τα βιβλία.

Στο βάθος-βάθος του Πεδίου, στη μικρή στρόγγυλη πλατεία μετά τα περίπτερα, είναι η «Γαρδένια». Η οποία σκίζει όλες τις εποχές: δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από εκεί ένα απόγευμα, ειδικά Σαββατοκύριακο, και να μην είναι πιασμένα  παραπάνω από τα μισά τραπεζάκια. Στα ντουζένια της, π.χ. στην Εκθεση Βιβλίου, σε γιορτές και πανηγύρια, η «Γαρδένια» είναι τίγκα, και σχηματίζεται συμπαθητική ουρά που περιμένει το κάτι-τις της μπροστά στο τροχοσπιτο-ειδές μαγαζάκι. Το οποίο είναι μια καντίνα, κυριολεκτικά, με στέγαστρο μπροστά, με μερικά τραπεζάκια και καρέκλες που δεν σου γεμίζουν το μάτι, αν δεν είσαι πελάτης. Γιατί αν είσαι, καταλαβαίνεις μια χαρά.

Γαρδένια, Πεδίον του Άρεως

Το σουξέ της δεν οφείλεται μόνον στο ότι είναι η μία καντίνα της περιοχής, ούτε καν στις πολύ καλές τιμές (όλα τιμολογούνται γύρω στο τάλιρο) παρά… στο ότι αυτά που σερβίρει είναι τίμια. Η λέξη είναι τόσο ταλαιπωρημένη που κουδουνίζει στα αυτιά μας αλλά πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι τα σνακ, ποτά, αναψυκτικά, οι καφέδες και τα φαγητά της «Γαρδένιας» είναι πρώτης ποιότητας – η τυρόπιτα είναι από τις καλύτερες της Αθήνας – και το σέρβις ευγενικό; Ότι με λίγα χρήματα πίνεις ένα κοκτέιλ που θα μπορούσε να το είχε φιλοτεχνήσει μπάρμαν με πολλά αστέρια στο πέτο του; Ή όπου αλλού βάζουν τα αστέρια οι αστεράτοι μπάρμεν-μιξόλοτζιστ;

Όλο το καλοκαίρι η «Γαρδένια» είναι δροσερή σαν, κυριολεκτικά, γαρδένια. Η πρασινάδα του κήπου ρίχνει τις θερμοκρασίες, φυσάει αεράκι ανάμεσα στα δέντρα, το ότι τα τραπεζάκια είναι πάνω σε χαλίκι/χώμα και όχι σε τσιμέντο κάνει μεγάλη διαφορά. Τις κρύες μέρες, που δε μπορεί, έρχονται κι αυτές οι ρημάδες, τις κρύες μέρες σερβίρει τέλεια ζεστή σοκολάτα και καφέδες, και μερικά απρόσμενα καλά φαγητά - πέρσι στη Σαρακοστή είχανε τέλειες σουπιές, νομίζω με σπανάκι, έχουνε περάσει και μέρες, όσο να΄ναι.

Γαρδένια, Πεδίον του Άρεως

Τέλος πάντων η «Γαρδένια» δεν είναι μια απλή καντίνα, είναι στέκι, όχι μόνον περίοικων, παρά καλλιτεχνών, διασημοτήτων ενδιαφέροντος βεληνεκούς, δημοσιογράφων και συγγραφέων, και με κάποιο μυστήριο τρόπο έχει καταφέρει το μαγαζί να έχει μια γκάμα πελατείας εξ ίσου συμπαθητική με το προσωπικό. 

«Γαρδένια», καντίνα, Πεδίον του ‘Αρεως, 6980145342. Ανοιχτά από 9.00 πμ ως 10.30 μμ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ