Tip of the day

Πού θα βρεις την εκκλησία-μουσείο βυζαντινής ζωγραφικής

Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυψέλη
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ©Θανάσης Καρατζάς

Άγιος Γεώργιος Κυψέλης: Μία εκκλησία-μουσείο βυζαντινής ζωγραφικής, με έργα των Κόντογλου και Πελεκάση

Κυψέλη, πλατεία Αγίου Γεωργίου. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την περιοχή ως τόπο συγκέντρωσης καφέ, μπαρ και εστιατορίων, που συγκεντρώνουν νέους και μεγαλύτερους από κάθε γωνιά της Αθήνας. Άλλοι έχουν στο μυαλό τους αυτή την περιοχή ως μια κατ’ εξοχήν παραδοσιακή αθηναϊκή γειτονιά. Και κάποιοι ίσως γνωρίζουν ότι εδώ βρισκόταν το τελευταίο σπίτι όπου έζησε η Έλλη Λαμπέτη, ενώ γυρίστηκαν ελληνικές ταινίες όπως «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποιος Θανάσης», «Το σοφεράκι» και «Οι παπατζήδες». 

Εδώ ακριβώς, επάνω στην πλατεία, στη γωνία των οδών Επτανήσου και Ιθάκης βρίσκεται η εμβληματική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μουσείο βυζαντινής τέχνης και ζωγραφικής. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία αντικατέστησε άλλη εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου κι εκείνη, χτίστηκε το 1926 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κυριακίδη και διαθέτει στοιχεία Αρ Ντεκό, όπως το μοτίβο του κύκλου σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και στο καμπαναριό. Ο Κωνσταντινίδης (1881-1942) ήταν Κωνσταντινουπολίτης, γόνος εύπορης οικογένειας, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα ως πρόσφυγας το 1926, σε ηλικία 45 ετών. Για την ιστορία, η σύλληψή του και η επί μακρόν κράτησή του στα κρατητήρια της Γκεστάπο, συνέβαλαν στην επίσπευση του θανάτου του.

Λίγα χρόνια μετά, τη δεκαετία του 1950, οι διαφορετικοί στην αισθητική τους αντίληψη αλλά σπουδαίοι Φώτης Κόντογλου (1895-1965) και Δημήτρης Πελεκάσης (1881-1973), συναντιούνται εδώ, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αγιογραφώντας τον ναό. Και μαζί με αυτούς και άλλοι σπουδαίοι ζωγράφοι-αγιογράφοι, όπως ο Ιωάννης Τερεζής, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος και ο Σπύρος Παπανικολάου. Αύγουστος στην Αθήνα, μια γειτονιά πανέμορφη για περιήγηση, στα στενά της που είναι γεμάτα από κτίρια του μοντέρνου κινήματος και στην εκκλησία-μουσείο βυζαντινής ζωγραφικής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ