Tip of the day

Πού θα βρεις το πιο αυθεντικό κοκ

Γεύση καρφωμένη στον εγκέφαλο από τα βάθη της παιδικής σου ηλικίας

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα βρεις το πιο αυθεντικό κοκ

Το Σιντριβάνι στη Νέα Φιλαδέλφεια φτιάχνει το πιο παλιό κοκ, στην εκδοχή που δεν θα φας ποτέ μόνο ένα

Η σύγχρονη πατισερί έχει κάνει, λένε, μεγάλα άλματα, τα ευρωπαϊκού τύπου γλυκά υπογράφονται συνήθως από κάποιον chef patissier, για μένα, όμως, το νεωτεριστικό γλυκό, αυτό που συνήθως θα δοκιμάσουμε μετά από ένα δείπνο περιωπής στο εστιατόριο, έχει μια αναπηρία: για την ακρίβεια, μάλλον γεύεσαι τη στιγμιαία έμπνευση του εν λόγω σεφ πατισιέ, η οποία έχει το γούστο της αλλά της λείπει το όνομα, άσε που την επομένη έχεις ξεχάσει τί ήταν αυτό που έφαγες και με ποιό τίτλο κυκλοφορεί στα βιογραφικά των γλυκών. Ενώ το παλιό γλυκό, έχει διαπιστευτήρια: έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία, έχει συγκεκριμένη γεύση καρφωμένη στον εγκέφαλό σου από τα βάθη της τρυφερής σου ηλικίας και θα 'ναι για πάντα εκεί, όταν το αναζητάς, στα ζαχαροπλαστεία της πόλης που ακόμη το τιμούν.

Το κοκ, το έχω ψάξει παντού. Πάντα με μια λαχτάρα, πάντα με μια απογοήτευση στο τέλος. Πάντα κάτι θα του λείπει και επίσης πάντα, κάτι θα περισσεύει. Ο τάδε ζαχαροπλάστης αποφάσισε να βελτιώσει τη σοκολατένια επικάλυψη, να την κάνει Valhrona. Λυπούμαι, αλλά τα χρόνια εκείνα το κοκ δεν ήξερε από ελβετικές σοκολάτες. Άλλος φτιάχνει την κρέμα άγλυκη, πιο Γαλλίδα, πιο καθόλου παλιό κοκ. Άλλος πάλι, επιμένει στην παλιά συνταγή αλλά η κρέμα βγαίνει σαν στούμπος, το παντεσπάνι πανιασμένο, η θαμπή επικάλυψη με τόσο κακής ποιότητας σοκολάτα που γεύεσαι κάτι σαν αδιάφορο χώμα.

Έψαξα, έψαξα και ναι, το βρήκα. Στο μερακλίδικο Σιντριβάνι της Νέας Φιλαδέλφειας και μάλιστα σε κομψά μικρά κοκάκια, που αμβλύνουν τις ενοχές. Τροφαντό, ολόφρεσκο και ολοζώντανα, παλιό! Με γυαλιστερή, κροκάν και πεντανόστιμη επικάλυψη, με μια κρέμα αφρό που μοσχοβολά γάλα και βανίλια, με το σωστό μαστιχωτό παντεσπανάκι-αφρό. Γι' αυτό και πάντα εμπιστεύομαι τους Πολίτες, σαν τον κύριο Αντώνη Κανάκη, σε ό,τι αφορά τη γεύση της νοσταλγίας. Μόνον αυτοί τηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις, μόνον αυτοί ξέρουν από βαθιά νοστιμιά και μόνον αυτοί θα προτιμήσουν να μην βάλουν την κατσαρόλα στη φωτιά αν δεν διαθέτουν την ανυπέρβλητη, ΑΑΑ ποιότητας πρώτη ύλη. Ο παλιός είναι αλλιώς και η βόλτα ως το Σιντριβάνι θα σε ανταμείψει και με χίλιες δυο άλλες νοστιμιές που αφήνω στο χέρι σου να ανακαλύψεις.

Μαραθώνος & Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102518152

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ