Tip of the day

Ποια αθηναϊκή εκκλησία κρύβεται πίσω από μια απόπειρα δολοφονίας;

Και βρίσκεται πάνω σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας...

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιος Σώστης, Συγγρού
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΑΠΕ

Ο Άγιος Σώστης στη Συγγρού, κρύβει μια τρομοκρατική επίθεση και είναι η μόνη εκκλησία της πόλης που χτίστηκε με μοντέλο τον πύργο του Άιφελ

Το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου του 1898, ο βασιλεύς Γεώργιος και η κόρη του Μαρία επέστρεφαν από την αγαπημένη τους βόλτα στο Φάληρο με ένα λαντώ. Ξαφνικά, στο ύψος του Ανάλατου, στην οδό Φαλήρου ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο βασιλιάς και η κόρη του έπεσαν θύματα δολοφονικής επίθεσης. Ο αποτυχημένος ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο αντιμοναρχικό ρεύμα και την αντίδραση του λαού που πίστευε πως για όλα φταίξαν τα ανάκτορα και οι ατυχείς στρατηγικές τους.

Άγιος Σώστης, Συγγρού
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΑΠΕ

Σε μια εποχή που η τρομοκρατία στην Ελλάδα έδινε και έπαιρνε, οι δυο νεαροί επίδοξοι δολοφόνοι τιμωρήθηκαν παραδειγματικά, για την ακρίβεια θανατώθηκαν στις 5.30 το πρωί της 27ης Απριλίου στο Παλαμίδι του Ναυπλίου. Ο βασιλιάς είχε άγιο -τον άγιο Σωτήρα συγκεκριμένα! Και επειδή «ο Θεός σώζει τον βασιλέα και το Έθνος», το γεγονός έμελλε να τιμηθεί με την ανέγερση μιας εκκλησίας στη χάρη του Άγιου Σώστη.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια και ο αρχιεπίσκοπος Προκόπιος βάζουν τον θεμέλιο λίθο του ναού του στις 22 Φεβρουαρίου του 1898, εις ανάμνησιν της σωτηρίας. Το 1901 μεταφέρεται με ατμόπλοιο το ελληνικό περίπτερο της Παγκοσμίου Εκθέσεως των Παρισίων και στήνεται στο χώρο που σήμερα βλέπεις την εκκλησία που τελικά ολοκληρώθηκε το 1902. Σχεδιασμένο από τον γάλλο αρχιτέκτονα Lucien Magne, συνδυάζει την ορθοδοξία με τον γαλλικό ρυθμό της εποχής του Άιφελ. Ρόδινα τούβλα, σιδερένιες κολώνες, μεταλλικά σκαλίσματα.

Άγιος Σώστης, Συγγρού
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΑΠΕ

Σήμερα, μην τον αγνοήσεις στη βόλτα σου στα πέριξ. Όταν ο ήλιος ρίχνει πλάγια τις αχτίνες του και το απόγευμα μοσχοβολά το λιβάνι του εσπερινού, μια κυρία που αύριο ετοιμάζει μνημόσυνο συζητά για τα πρόσφορα με την καντηλανάφτισσα, δυο τουρίστες φωτογραφίζονται γελαστοί κάτω από τους θόλους του ασύγκριτου μνημείου, με τον ανεπανάληπτο ρυθμό, που ζει τη σημερινή του ζωή απόλυτα ενταγμένο στο ρυθμό της γειτονιάς. Έξω, κάτω από τις βουκαμβίλιες, τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, οι παππούδες έχουν βγάλει βόλτα τα εγγονάκια τους στις κούνιες. Εκείνες τις παλιές, τις σιδερένιες. Η πιο περίεργη, ίσως, ιστορία στα ορθόδοξα χρονικά της πόλης μπορεί εξαίρετα να συνδυαστεί με τα μαγικά σουβλάκια που φτιάχνουν οι κοντινές «Ρωσίδες» (Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα). Ιστορία, ανακάλυψη και νόστιμη απόλαυση-στο παγκάκι, τρία σε ένα!

Λ. Συγγρού 113

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ