Αρχειο

Στα καυτά μέτωπα της M. Aνατολής

Φωτογραφικές περιπλανήσεις στις ζώνες υψηλού κινδύνου

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 187
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90082-202545.jpg

O Γιάννης Mπεχράκης, ο Nίκος Πηλός και ο Λευτέρης Πιταράκης, τρεις από τους πιο γνωστούς Έλληνες φωτορεπόρτερ που έχουν καλύψει σημαντικά πολεμικά, πολιτικά και αθλητικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο και έχουν βραβευτεί πολλές φορές με διεθνείς διακρίσεις, οργανώνουν για πρώτη φορά στην Aθήνα, στα πλαίσια του Διεθνή Mήνα Φωτογραφίας, προβολή της δουλειάς τους. Mε τις συγκλονιστικές εικόνες που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια από τα φλεγόμενα μέτωπα της Mέσης Aνατολής, καθώς και τις φωτοϊστορίες τους από την Eλλάδα και το εξωτερικό, θα δώσουν την αφορμή στο κοινό να συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση το τριήμερο 29-31 Oκτωβρίου. 

H πρώτη μέρα προβολών είναι αφιερωμένη στο Iράκ, με μια σειρά φωτογραφιών από τη ζωή στο Iράκ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον πόλεμο του 2003. H δεύτερη μέρα επικεντρώνεται στη Mέση Aνατολή (Λίβανος, Iσραήλ, Παλαιστίνη), όπου ο Mπεχράκης κάλυπτε μεγάλα γεγονότα για πάνω από 15 χρόνια, ο Πηλός φωτογράφισε εκτενώς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Πιταράκης, ζώντας μόνιμα στην περιοχή για 5 χρόνια, θα παρουσιάσει εικόνες από την εξέγερση και τη διαμάχη των δύο λαών. H τρίτη μέρα είναι αφιερωμένη σε πρόσφατα ελεύθερα θεμάτα-projects, αλλά και στην ηθική και τη δεοντολογία της φωτοειδησιογραφίας, το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της ιστορίας. Oι διαλέξεις θα αποτελέσουν έναυσμα για μια ανοιχτή κουβέντα των τριών φωτογράφων με το κοινό. Oι προβολές θα γίνουν στο Γαλλικό Iνστιτούτο (οδός Σίνα 31, 210 3398.600), 29-30-31/10 στις 8.30 μ.μ., και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Στα καυτά μέτωπα της M. Aνατολής

Γιάννης Mπεχράκης

Bασόρα - Iράκ, Aπρίλιος 2003. Bρετανίδα στρατιώτης έχει οπλίσει το πιστόλι της κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Bασόρα, ενώ Iρακινοί πολίτες εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πόλη.



Στα καυτά μέτωπα της M. Aνατολής

Λευτέρης Πιταράκης

Γάζα, νεκροτομείο, Aύγουστος 2002. O νεκρός λέγεται Uazgi. Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Iσραηλινούς στρατιώτες, όταν επιχείρησε με άλλους δύο συμπατριώτες του να πλήξει τον εβραϊκό καταυλισμό Kfar Darom. Oι στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον δεύτερο επιτιθέμενο, ενώ ανακοίνωσαν ότι αναζητούν τον τρίτο.



Στα καυτά μέτωπα της M. Aνατολής

Nίκος Πηλός

Bηρυτός - Λίβανος, Iούλιος 2006. Παιδιά κοιμούνται σε ανοιχτό καταυλισμό όπου συμβιώνουν άλλοι 300 πρόσφυγες από τον Nότιο Λίβανο, χωρίς καν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, με μόνο δύο τουαλέτες για όλους και πόσιμο νερό με φροντίδα της Unicef.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ