Βιβλιο

«Μυστική διαθήκη». Γιατί να το διαβάσεις;

Η Δούκισσα της Πλακεντίας συναντά αλήθειες και μύθους μέσα από την πένα της Ελένης Γαληνού (εκδ. Διόπτρα)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελένη Γαληνού «Μυστική Διαθήκη» (εκδ. Διόπτρα)

Υπόθεση: Το χθες και το σήμερα ενώνονται στα ανεξερεύνητα μονοπάτια της Αθήνας και υφαίνουν τα νήματα μιας αλλόκοτης ιστορίας.

Ελένη Γαληνού «Μυστική Διαθήκη» (εκδ. Διόπτρα)
Η Ελίζα, στο σήμερα, ανακαλύπτει, μετά τον αιφνίδιο και τραγικό θάνατο της μητέρας της, μια κρύπτη η οποία περιέχει ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας του 19ου αιώνα και ένα κουτί με περίεργους χάρτες. Μαζί με τη φίλη της Κωνσταντίνα, επιχειρούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με μυστικά περάσματα, ανεξήγητα γεγονότα και αινιγματικούς γρίφους. Σημείο σύνδεσης όλων των στοιχείων αποτελεί η εμβληματική μορφή της Δούκισσας της Πλακεντίας και όσο οι δυο κοπέλες πλησιάζουν την αλήθεια, τόσο πιο έντονη γίνεται η αίσθησή τους πως κάποιος τις παρακολουθεί και προσπαθεί να αποκτήσει όσα έχουν στα χέρια τους.

Οι ανατροπές και οι συνταρακτικές αποκαλύψεις δημιουργούν ένα δυνατό μυθιστόρημα που φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και φανερώνει τη Μυστική Διαθήκη προκαλώντας κραδασμούς και αναταράξεις.

Συγγραφέας: Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για δέκα περίπου χρόνια. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Σε συνέντευξή της δήλωσε για το νέο της βιβλίο: «Για πρώτη φορά επιχειρώ να γράψω κάτι που έχει μέσα ιστορικό πρόσωπο και πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται στην πρωτεύουσα αυτής της χώρας, στην Αθήνα. Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι ένα γνωστό πρόσωπο και για όσους, ίσως μικρότερους, δεν ξέρουν ήταν μια πολύ μεγάλη φιλέλληνας. Έζησε στην Αθήνα από το 1834 μέχρι το 1854 που πέθανε. Και ήταν ίσως η πλουσιότερη γυναίκα, ακόμα πιο πλούσια και από τον Όθωνα».

Σε ποιους απευθύνεται: Αν θέλεις να διαβάσεις ένα δυνατό μυθιστόρημα με ιστορικά πρόσωπα, πραγματικά στοιχεία και μια απρόβλεπτη πλοκή, τότε η «Μυστική διαθήκη» υπόσχεται να σε παρασύρει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας και της υπόγειας πόλης των Αθηνών.
Θα σε συνεπάρουν:

  1. Η πλοκή που καταφέρνει να δέσει μοναδικά τη μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται μια ανατρεπτική ιστορία που συνδυάζει μυστήριο, αγωνία, ένταση, γρήγορο ρυθμό και κατορθώνει να σου προκαλέσει το ενδιαφέρον, να σε ξαφνιάσει με τις αποκαλύψεις της και να σε μυήσει σε υπαρκτά, ανεξερεύνητα μονοπάτια της Αθήνας.
  2. Οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας. Μια γυναίκα που πρόσφερε πολλά στη χώρα μας και έχει γίνει το επίκεντρο πολλών αστικών μύθων, χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα η αλήθεια τους. Το σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία που αναφέρονται θα σε εκπλήξουν και θα σε παρακινήσουν να μάθεις περισσότερα για όσα έζησε.
  3. Η γραφή της συγγραφέως που κατόρθωσε να αναδείξει την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων και να εμβαθύνει στις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Με λιτές περιγραφές και ζωντανούς διαλόγους, η Ελένη Γαληνού έδωσε τη σκυτάλη στους ήρωές της και τους άφησε να οδηγήσουν εκείνοι την υπόθεση στη λύση της και τις ψυχές τους στη λύτρωση. 

Κορυφαία στιγμή: Η στιγμή που η Δούκισσα της Πλακεντίας συγκλονίζεται από τη ματιά της κόρης της Σοφούλας. Ανατριχιάζεις και συγκινείσαι.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνθέτουν τον καμβά της ζωής της Δούκισσας της Πλακεντίας θα αποκτούσαν μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Φράση που ξεχώρισα: «Τώρα ξέρω. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο απ’ την ελευθερία.

Ευλογημένος όποιος την έχει.

Αξιοθαύμαστος όποιος παλεύει να την αποκτήσει».

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Η Δούκισσα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το χαμό της αγαπημένης της κόρης, Ελίζας, και βαλσάμωσε το κορμί της, με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα. Τοποθέτησε το άψυχο σώμα της στο υπόγειο της προσωρινής κατοικίας της στην οδό Πειραιώς, το οποίο είχε μετατρέψει σε παρεκκλήσιο, έχοντας υπ' όψη να το θάψει σε μεγαλοπρεπή Ναό που σκόπευε να κτίσει στην Πεντέλη.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ