- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν κατέλαβαν τα δύο ελληνικά τάνκερ
Αιχμάλωτοι 9 Έλληνες ναυτικοί
Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν πίσω από την κατάληψη στα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό. Η ανάληψη ευθύνης.
Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη στα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.
«Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου» αναφέρει η ανακοίνωση από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh. Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα ελληνικά πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.
Κατάληψη στα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό - Με ελικόπτερο κατέβηκαν οι Ιρανοί ένοπλοι
Η επιδρομή των ενόπλων στα ελληνικά πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior έγινε σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι Ιρανοί ένοπλοι προσνηώθηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers, του Διαμαντή Διαμαντίδη, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν, και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior, της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη. Τα πλοία οδηγούνται σε λιμάνια του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα πληρώματα που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται και 9 Έλληνες ναυτικοί.
Για τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Η Ελλάδα ζητεί από το Ιράν την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων. Στη συνέχεια, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.
Στο διάβημα το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αυτή η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, και καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ασιατική χώρα.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την κατάληψη σε ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
» Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
» Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
» Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
» Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
» Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την κατάληψη στα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ασυνήθιστη επιχείρηση είχε τελικά αίσιο τέλος
Καταζητείται ο 21χρονος Αμπντούλ Ραχμάν Τουφίκ Μπαλούτ, Γερμανός λιβανέζικης καταγωγής
Μία νεκρή και 16 τραυματίες - Στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου
Οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, με χιλιάδες εκκενώσεις
Ο ύποπτος της αιματηρής επίθεσης ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ως μέλος της «ισλαμιστικής σκηνής» της πόλης
Ο σούπερ σταρ βρίσκεται σε άτυπη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια
O άλλοτε μεγιστάνας της ραπ αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028
Kαθώς οι φλόγες περικύκλωσαν τη χερσόνησο Καπ Φερέ, στις ακτές του Ατλαντικού
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Απογειώθηκαν μαχητικά της RAF
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν συμπαθούσε τα παιδιά, και δεν ήθελε με τίποτα ένα δικό της — αλλά τα ήξερε όσο λίγοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.