Ελλαδα

Πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο κατέλαβαν Ιρανοί ένοπλοι (βίντεο)

Διάβημα από το ΥΠΕΞ στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα ελληνικά τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior που κατέλαβαν Ιρανοί στον Περσικό
Τα ελληνικά τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior που κατέλαβαν Ιρανοί στον Περσικό © marinetraffic

Επιδρομή Ιρανών ενόπλων σε δύο πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Οι ένοπλοι κατέλαβαν τα τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior. Διάβημα από ΥΠΕΞ.

Πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο δέχτηκαν επιδρομή από ενόπλους και καταλήφθηκαν. Οι αρχικές πληροφορίες ότι οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει τα πλοία είναι Ιρανοί, επιβεβαιώθηκαν

Την ανάληψη ευθύνης για την κατάληψη στα ελληνικά τάνκερ ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν.

To ένα τάνκερ έπλεε σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο και το άλλο πλησίον των ελληνικών ακτών, όταν δέχτηκαν την επίθεση. Οι Ιρανοί ένοπλοι κατέβηκαν από ελικόπτερο.

Το πλήρωμα στο ένα ελληνικό τάνκερ αποτελείται από 25 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι και δύο Έλληνες. Στο άλλο τάνκερ βρίσκονται 7 Έλληνες. Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις. Η επίθεση Ιρανών ενόπλων στον Περσικό Κόλπο συνέβη σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

Επιδρομή σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στην ιρανική πρεσβεία

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη βίαιη κατάληψη των δύο πλοίων, με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Η Ελλάδα ζητά την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, μεταξύ του πληρώματος που αιχμαλωτίστηκε, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Στο διάβημα το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, ενώ συνιστάται στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ασιατική χώρα.

Ιρανοί ένοπλοι κατέλαβαν ελληνικά πλοία – Έντονο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ποια είναι τα ελληνικά τάνκερ που δέχτηκαν επιδρομή από ενόπλους στον Περσικό Κόλπο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό τάνκερ (δεξαμενόπλοιο) που δέχτηκε επίθεση είναι το Delta Poseidon, της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη. Ιρανοί ένοπλοι κατέλαβαν και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Χάρτης με το Delta Poseidon, το ελληνικό τάνκερ στον Περσικό Κόλπο που κατέλαβαν Ιρανοί ένοπλοι

Το ελληνικό τάνκερ Delta Poseidon και η θέση που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο μετά την επίθεση από Ιρανούς ενόπλους

Το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατέλαβαν Ιρανοί ένοπλοι στον Περσικό Κόλπο - Η θέση του στον χάρτη
Το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατέλαβαν Ιρανοί ένοπλοι στον Περσικό Κόλπο

Η επίθεση στα ελληνικά τάνκερ θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την ιρανική πρεσβεία, κάνοντας λόγο για πειρατεία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα δύο ελληνικά πλοία που κατέλαβαν οι Ιρανοί ένοπλοι

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

  • Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
  • Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
  • Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

» Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

» Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

» Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν ένοπλοι από το Ιράν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ