Κοσμος

Κατάληψη τάνκερ στον Περσικό: Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς

Παραμένουν αιχμάλωτοι στα πλοία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν Ιρανοί κομάντο στον Περσικό
Τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν Ιρανοί κομάντο στον Περσικό @Twitter

Η κατάληψη ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπό από το Ιράν και οι 9 Έλληνες ναυτικοί. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την επιδρομή.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, τα οποία κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Τα πληρώματα τόσο του Prudent Warrior όσο και του Delta Poseidon βρίσκονται υπό κράτηση. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 9 Έλληνες ναυτικοί.

Το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο από Ιρανούς κομάντο έγινε την Παρασκευή (27/5). Η είδηση για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερη διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, Ιρανοί κομάντο κατέβηκαν από στρατιωτικά ελικόπτερα και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα δύο τάνκερ, τα οποία την ώρα της επιδρομής έπλεαν σε διεθνή ύδατα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και παραμένουν στα δύο δεξαμενόπλοια.

Από την πρώτη στιγμή η αντίδραση των ελληνικών αρχών ήταν άμεση και έντονη. Σε διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα γίνεται λόγο για «πειρατεία» και προστίθεται ότι η κατάληψη των τάνκερ στον Περσικό έχει σημαντικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Οργισμένο διάβημα του ΥΠΕΞ-Κατάληψη 2 πλοίων ελληνικής σημαίας από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις|ΕΡΤ

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ιράν για την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες «αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας» και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Πώς έγινε η επιδρομή στα ελληνικά τάνκερ από το Ιράν - Η ταξιδιωτική οδηγία σε Έλληνες πολίτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Το ίδιο συνέβη και στο άλλο πλοίο με ελληνική σημαία, το Prudent Warrior, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες ναυτικοί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Παράλληλα, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση στα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ