Κοσμος

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Ποιοι είναι - Γιατί έκαναν ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ

Πότε δημιουργήθηκαν - Πόσο ισχυροί είναι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα στο Ιράν
Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα στο Ιράν © EPΑ/POOL

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Ποιοι είναι οι ένοπλοι που κατέλαβαν τα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Φρούροι της Επανάστασης του Ιράν. Το επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα βρίσκεται τελικά πίσω από την κατάληψη στα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο. Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιρανοί κομάντος κατέβηκαν με ελικόπτερο στα δύο ελληνικά τάνκερ, παίρνοντας τον έλεγχο των πλοίων και αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα. Υπό κράτηση βρίσκονται και 9 Έλληνες ναυτικοί.

Η επίθεση στα ελληνικά τάνκερ θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι μετά την ανάληψη ευθύνης για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία, οι Φρουροί της Επανάστασης ξαναέρχονται στο προσκήνιο. Μια από τις προηγούμενες φορές ήταν μετά τη δολοφονία του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με drone στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, απειλούσαν ακόμα και με πόλεμο την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ιδρύθηκαν μετά την Ιρανική Επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη το 1979 με εντολή του θρησκευτικού ηγέτη της ασιατικής χώρας Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Σε αντίθεση με τον ιρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα ιρανικά σύνορα και διατηρεί την εσωτερική τάξη, σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν σκοπό να προστατεύσουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας. Παράλληλα, φροντίζουν για την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων και πραξικοπημάτων από τον στρατό ή «αποκλίνοντα κινήματα».

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα «σκοτεινός», με διασυνδέσεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ιρανοί ένοπλοι κατέλαβαν ελληνικά πλοία – Έντονο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Φρουροί της Επανάστασης - Ποιοι είναι

  • Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δημιουργήθηκαν πριν από 42 χρόνια με στόχο την υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος.
  • Αποτελούν σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν με στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, και πολλές ακόμη ανώτερες προσωπικότητες.
  • Έχουν τεράστια οικονομική επιρροή. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το 1/3 της ιρανικής οικονομίας.
  • Εκτιμάται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους και διατηρούν δικές τους επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις.
  • Οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν αυτοί που κατέρριψαν κατά λάθος το ουκρανικό Boeing στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2020, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
  • Έναν χρόνο νωρίτερα οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όταν το Ιράν απειλούσε να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ.
  • Η οργάνωση ασκεί σημαντική επιρροή στη Μέση Ανατολή παρέχοντας χρηματοδότηση, εξοπλισμό και τεχνολογία σε άλλες ένοπλες δυνάμεις μέσω του σκιώδους υπερπόντιου επιχειρησιακού της βραχίονα, της Δύναμης Κουντς, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κασέλ Σουλεϊμανί, που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ.
  • Οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονται στη λίστα των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν τεράστια στρατιωτική και οικονομική δύναμη
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν τεράστια στρατιωτική και οικονομική δύναμη © EPA/POOL

Η είδηση ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν τα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται στο ρεσάλτο που έκαναν οι Ιρανοί κομάντο στα πλοία με ελληνική σημαία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ