Κοσμος

Ο Πούτιν κατεβάζει τον διακόπτη ρεύματος στην Φινλανδία

Επικαλούμενος αθέτηση πληρωμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ρωσική Inter RAO αναστέλλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο
Πυλώνες ηλεκτρικού © Εurokinissi

Η ρωσική εταιρεία Inter RAO ειδοποίησε τη Φινλανδία ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από το Σάββατο λόγω απλήρωτων χρεών.

Η ρωσική εταιρεία Inter RAO ειδοποίησε τη Φινλανδία ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από το Σάββατο λόγω απλήρωτων χρεών, ενώ κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η RAO Nordic, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε η RAO Nordic.

«Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», τόνισε η εταιρεία.

Η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO, είναι ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές και δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Χθες, η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραψε χθες Πέμπτη ότι Φινλανδοί πολιτικοί έχουν λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει και τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από την Παρασκευή, κάτι που διέψευσε το Κρεμλίνο.

Το Ελσίνκι θα αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και τη Νορβηγία

 

Με φόντο τα παραπάνω, η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ