Κοσμος

Ρωσία: Ψευδής η πληροφορία για διακοπή παροχής αερίου στη Φινλανδία από σήμερα

Δεν έχει σχολιάσει η Gazprom

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και εργάτης
Ρωσία: Ψευδής η πληροφορία για διακοπή παροχής αερίου στη Φινλανδία από σήμερα © EPA/ROMAN PILIPEY

Ρωσία - Φινλανδία: Ψευδής η πληροφορία για διακοπή παροχής φυσικού αερίου από σήμερα.

Ψευδές χαρακτήρισε ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα από σήμερα. «Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μία απάτη εφημερίδας», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom εξακολουθεί να είναι ένας αξιόπιστος πάροχος.

Η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραψε χθες Πέμπτη ότι Φινλανδοί πολιτικοί έχουν λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

«Η Gazprom παρέχει αέριο σε διάφορους πελάτες, περιλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ. Η Gazprom έχει αποδείξει πολλές φορές την αξιοπιστία της», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία σήμερα.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν χθες Πέμπτη ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία να δεσμεύεται ότι θα απαντήσει σε αυτή την κίνηση.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Φυσικό αέριο: Η μεταφορά μέσω Ουκρανίας μειώθηκε κατά 30%

Υπενθυμίζεται ότι χθες μειώθηκε η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σχεδόν κατά 30%, όπως ανακοίνωσε η Gazprom.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταφέρθηκαν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων που μεταφέρθηκαν προχθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χθες έναντι 73.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ