Κοσμος

Η Ρωσία σταματά από αύριο την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία κόβει από αύριο το φυσικό αέριο στη Φινλανδία
Η Ρωσία κόβει από αύριο το φυσικό αέριο στη Φινλανδία © EPA/FOCKE STRANGMANN

Η Ρωσία κόβει και το φυσικό αέριο στη Φινλανδία επειδή αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια.

Τέλος βάζει από αύριο, Σάββατο 21 Μαΐου 2022, η Ρωσία στην παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία Gasum.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

«Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες» είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαΐου.

Η Gasum δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει προχθές, Τετάρτη, πως η Ρωσία μπορεί να διέκοπτε την παροχή αερίου λόγω της διαμάχης για την πληρωμή σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου σταμάτησαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία. Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 13 Μαΐου, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ