Κοσμος

Ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου

Ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Φωτογραφία αρχείου)
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Φωτογραφία αρχείου) © EPA

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Όλαφ Σολτς στο Κίεβο την «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, ο Ζελένσκι εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στην Μαριούπολη, όπου το Κίεβο τονίζει ότι εξακολουθούν να κρύβονται άμαχοι στο ερειπωμένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που τελεί υπό πολιορκία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στην πρόσκληση αυτή προς τον Σολτς μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτός να επισκεφθεί το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βίντεο.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί».

Η Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου είναι μια από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους της Ρωσίας - μια ανάμνηση της σοβιετικής θυσίας για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Ζελένσκι: Η Μαριούπολη «βασανίζεται μέχρι θανάτου»

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη ισοδυναμεί με «βασανιστήρια».

Ο ίδιος επεσήμανε πως αποτελεί «παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιούνται τα βασανιστήρια και η λιμοκτονία ως πολεμικά όπλα». Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως κανένας διεθνής Οργανισμός δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στην πόλη.

«Η απανθρωπιά και η σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους» κατήγγειλε και συνέχισε: «Ο θάνατος δεν επέρχεται από τον πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτικό γεγονός. Πρόκειται για βασανισμό μέχρι θανάτου. Πρόκειται για τρομοκρατία και μίσος».

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι πολιορκούν το εργοστάσιο Αζόφσταλ

Στη Μαριούπολη οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο εργοστάσιο Αζόφσταλ, το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στη συγκεκριμένη πόλη, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι έχουν «σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ακόμη ότι «συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας».

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο ρωσικός στρατός, διάρκειας 3 ημερών, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα επεξεργασίας χάλυβα στη Μαριούπολη. Σημειώνεται ότι Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στη χαλυβουργία Azovstal, είχε δηλώσει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 ότι «οι Ρώσοι δεν κρατούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία».

Russia blitzes Mariupol steel plant in bloody last stand with Ukrainians

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ