Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Βασίλκιβ

Περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Βασίλκιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο.

Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν ο αριθμός των τραυματιών.

Ουκρανία: 410 πτώματα έχουν βρεθεί σε πόλεις γύρω από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Ουκρανία: Εκατοντάδες κάτοικοι του Κραματόρσκ εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούμενοι μια επίθεση των ρωσικών δυνάμεων

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν σήμερα από την πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η περιοχή αυτή θα δεχτεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι επιβιβάστηκαν στα τρένα από τον σταθμό αυτής της πόλης που ελέγχεται από το Κίεβο.

Η αναχώρηση έγινε με τη βοήθεια εθελοντών, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, εκτός από τη θλίψη, την παραίτηση και το άγχος των κατοίκων.

«Στέλνω τα παιδιά μου στα δυτικά, σε ασφαλές μέρος, όπως όλος ο κόσμος», είπε ο Αντρέι, η σύζυγος και οι κόρες του οποίου ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Λβιβ. «Πολλοί έχουν ήδη φύγει. Εδώ και δυο-τρεις μέρες, οι οικογένειές μας φεύγουν, εμείς οι άνδρες μένουμε (…) η κατάσταση είναι άσχημη», εξήγησε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας ότι θέλει «να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε σήμερα ότι αυτή η ουκρανική περιφέρεια βομβαρδίζεται ολοένα και εντονότερα και η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις ώστε να προσπαθήσει να την καταλάβει ολόκληρη.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, το Κραματόρσκ είχε βομβαρδιστεί, ιδίως η περιοχή του αεροδρομίου. Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούσε ηρεμία αλλά την προηγούμενη νύχτα ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις, από βόμβες ή πυραύλους, στα προάστια, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι.

Γύρω στις 18.00 ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, όπως συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα.

«Τα παιδιά έφυγαν, εμείς πρέπει να μείνουμε πίσω με τον σύζυγό μου για να φροντίσουμε τη μητέρα μου» είπε η Σβετλάνα, μια 50χρονη εθελόντρια που βοηθούσε το πλήθος στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα. «Τις τελευταίες ημέρες, ο σταθμός είναι γεμάτος καθημερινά (…) Κυκλοφορούν φήμες ότι κάτι φριχτό θα συμβεί εδώ», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε. Στην ερώτηση τι συνιστά για αυτόν «επαρκή» τιμωρία, απάντησε: «Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους … δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό- Πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι (live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ